Володимир Артюх: «Добровольчі формування потрібні для виконання задач з оборони м. Суми і Сумського району»

WhatsApp Image 2024-09-20 at 17.39.26.jpeg - 69.83 KB

 

Актуальні питання добровольчих формувань територіальних громад розглядали під час засідання громадської ради при Сумській обласній державній адміністрації за участю начальника Сумської ОВА Володимира АРТЮХА.

Основним питанням, з яким представники ДФТГ звернулися до очільника області, було питання фінансового забезпечення добровольців.

Володимир АРТЮХ зазначив, що  відповідно до чинного законодавства, на добровольців ДФТГ розповсюджується дія Статутів ЗСУ.

Саме військове командування визначає бойові задачі ДФТГ. Щодо керівництва підрозділами добровольчих формувань, то до цього жодного відношення не мають ні очільник Сумської міської військової адміністрації, ні т.в.о міського голови обласного центру. Проте, відповідно до законодавства, мають забезпечувати фінансування та матеріально-технічне оснащення.

«Кількість добровольчих формувань у громаді визначає командувач ТРО ЗСУ, залежно від ситуації, та проведеної оцінки обстановки дій ворога, – зазначив очільник Сумщини. – До речі, за останні роки кількість підрозділів ДФТГ двічі намагалися зменшити, я особисто своїми зверненнями до начальника Генерального штабу і до командувача ТРО не допустив цього. Наша позиція чітка –  усі добровольчі формування потрібні для виконання задач з оборони міста Суми і Сумського району».

Начальник Сумської ОВА підкреслив, що Сумська ОВА все робить для того, щоб вони були навчені, забезпечені і виконували відповідні бойові задачі.

Щодо фінансування ДФТГ, то згідно із законодавством, є три джерела: державний бюджет, місцевий бюджет та інші джерела фінансування. Державний бюджет наразі спрямований  на оборонну галузь та Збройні Сили України. Тому кошти  з державного бюджету на ДФТГ не виділяються.

Що стосується місцевого бюджету,  то виділені кошти  не забезпечать 100-відсоткове фінансування всіх добровольців. Робити наразі  перерозподіл з інших соціальних програм,  в умовах коли дохідна частина бюджету не виконана на 24 млн грн, неможливо,  не порушивши  соціальних гарантій лікарів, педагогів.

Тому Сумська міська військова адміністрація запропонувала фінансувати та харчувати тих добровольців, які виконують бойові завдання по розпорядженню командирів бойових підрозділів ЗСУ,  виділяти пальне та інші матеріально-технічні засоби на автотранспорт,  який використовується для виконання бойових завдань. 

Командири ДФТГ мають до понеділка подати в Сумську міську військову адміністрацію документи і звіти про чергування представників добровольчих формувань і, відповідно до цих звітів, заборгованість буде погашено.

«Ми цінуємо наших добровольців і впевнені, що вони виконають завдання по обороні міста Суми та області. Їх внесок у Перемогу неоціненний. Дякую кожному, хто виходить на бойові чергування і допомагає боротися з ворогом!» – сказав Володимир АРТЮХ.

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Володимир Артюх: «Добровольчі формування потрібні для виконання задач з оборони м. Суми і Сумського району»