У Сумському районі реорганізують дев'ять шкіл

WhatsApp Image 2024-07-25 at 18.21.21.jpeg - 106.90 KB

 

Питання закриття шкіл, де навчається мала кількість дітей, сьогодні обговорюють у багатьох громадах країни. Зокрема, на Сумщині під реформу Міністерства освіти та науки України, основною ціллю якої є забезпечення доступу до якісної освіти дітям із сільської місцевості, потрапляє 41 школа. У Сумському районі такої реорганізації потребують 9 шкіл: 4 – у Краснопільській, 2 – у Лебединській, по 1 – у Ворожбянській, Миколаївських селищній та сільській громадах. Таку статистику озвучила директорка Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації Вікторія ГРОБОВА.

Це означає, що з 1 вересня 2025 року Уряд не виділятиме державну освітню субвенцію на школи із кількістю учнів менш ніж 45 осіб, а з 1 вересня 2026 року – менш ніж 60 осіб. Здебільшого це стосується шкіл у селах. При цьому це рішення не стосується початкових шкіл, а діятиме тільки на рівні 5-11 класів. Тобто початкова ланка однозначно буде фінансуватися з державної субвенції, а рішення щодо ліквідації, фінансування чи реорганізаціїшколи з 5 по 11 клас буде приймати засновник – сільська, селищна або міська рада. На місцях вирішуватимуть: довозити учнів цих шкіл у найближчу більшу школу або оплачувати працю вчителів малих шкіл із місцевих бюджетів. На опрацювання цього питання та прийняття рішення громадам дається цілий рік.

«Реорганізація шкіл – це необхідний крок для підвищення освітнього рівня. За аналітикою у сільських школах він нижчий, ніж, скажімо, у міських. Уряд робить акцент на оптимізації мережі шкіл для забезпечення рівного доступу до якісної освіти всіх дітей, незалежно від їхнього місця проживання. Ми розуміємо, що це викликає труднощі, але віримо, що результати виправдають очікування. Наші діти заслуговують на найкращі умови для навчання та розвитку», – прокоментував голова Сумської районної ради Геннадій ДЕМ'ЯНЕНКО.

Слід також зазначити, що у разі потреби – якщо засновник знайде шляхи фінансування або у населеному пункті буде достатня кількість дітей для функціонування школи, заклад може відновити роботу і після його реформування.

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ У Сумському районі реорганізують дев'ять шкіл