Начальник Сумської ОВА Володимир Артюх: «Сумський район є прикладом для інших районів Сумщини»

WhatsApp Image 2024-02-16 at 15.28.16.jpeg - 370.17 KB

 

Начальник Сумської обласної військової адміністрації Володимир АРТЮХ зустрівся з керівництвом та головами громад Сумського району, щоб обговорити завдання, які Сумщина має виконати у 2024 році задля нашої Перемоги, розвитку області та безпеки її жителів.

«Фактично половина населення Сумської області припадає на Сумський район – 500 тисяч жителів разом із містом Суми. Це потужний людський, економічний, науковий потенціал, виробництво», – зазначив Володимир АРТЮХ.

Одна з ключових проблем у Сумському районі – робота агропідприємств у 5-кілометровій зоні. У минулому році вже не оброблялись близько 39 тис га. Питання розробки компенсаторних механізмів для аграріїв прикордоння піднято Сумською ОВА на рівні центральної влади.

Також увагу було приділено подальшому функціонуванню добровольчих формувань, які несуть службу на території району. ДФТГ  пройдуть навчання, щоби більш ефективно виконувати поставлені завдання.

Для цих цілей, а також для підготовки цивільного населення до національного супротиву вже цього року буде створений спеціалізований навчальний центр

Очільник області також зазначив, що у найближчий час у дію буде проведено верифікацію там введено нову автоматизовану систему видачі перепусток щодо переміщення територією області, у тому числі і в комендантську годину.

«На жаль, ворог не відмовився від своєї мети щодо знищення і захоплення України. Ми бачимо, що інтенсивність обстрілів росіян по нашому прикордонню постійно зростає. Безумовно, Збройні сили контролюють склад угрупування ворога, знають його плани і не дають їм здійснитись. Наше з вами завдання захищати наше населення від збільшення вогневого впливу на наші громади, – підкреслив Володимир АРТЮХ. – Тому тилові громади, які менше страждають від ворога, мають допомагати прикордонню. І я хочу відзначити, що Сумський район цим якраз і займається. Громади об'єднані, вони допомагають одна одній. І так має бути».

Серед інших тем, які розглядалися під час зустрічі, підтримка ветеранів, внутрішньо переміщених осіб, реалізація проєктів з відновлення, будівництво фортифікаційних споруд, а також вже наболіле питання спроможності Степанівської громади, яка вже другий рік живе з неприйнятим місцевим бюджетом.

«Ви – єдина громада в області, яка не прийняла бюджет у 2023 та у 2024 роках. Громада живе на 1/12 бюджету. Вже другий рік не вирішується в громаді ні оборонний, ні соціальний блок, – звернувся до керівництва громади Володимир АРТЮХ – Я подав документи в Офіс Президента для введення в цій громаді військової адміністрації, щоб дати громаді можливість вирішувати нагальні питання, повноцінно працювати та розвиватись».

Якщо ж говорити про інші бюджети району, то січень за результатами збору доходів у місцеві бюджети, Сумський район посідає друге місце з-поміж районів Сумської області.

Як повідомив перший заступник начальника Сумської ОВА Тарас САВЧЕНКО, якщо прибрати ПДФО від військових, якого немає в громадах у цьому році, то доходи громад Сумського району за січень 2024 року збільшились порівняно з січнем 2023 року майже на 21%. Це говорить про те, що попри війну малий і середній бізнес у громадах працює. Крім цього, в цілому бюджети Сумського району отримали доходів на 4% більше, ніж заплановано.

Крім того, досить потужну підтримку в цьому році отримають громади Сумщини і з державного бюджету. Адже вищими органами влади були враховані неодноразові звернення Сумської ОВА щодо включення в дотацію з громадам з держбюджету, крім втрати надходжень від ПДФО, також втрати від плати за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки і єдиного податку. Тож в цьому році Сумщина додатково отримає з держбюджету 162,6 млн грн, і до речі 72 мільйони від цієї суми надійде Сумській територіальній громаді.

Голова Сумської районної ради Геннадій ДЕМ'ЯНЕНКО повністю підтримав пріоритетні цілі та напрямки діяльності в Сумському районі, визначені начальником Сумської ОВА: «Тільки спільною плідною працею можливо досягти високих показників! Громади повинні відповідально віднестися до визначених для них завдань, особливо ті, які розташовані на прикордонні. Продовжуємо спільну роботу та усіляко допомагаємо нашим Силам безпеки й оборони, прискорюємо нашу Перемогу!»

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Начальник Сумської ОВА Володимир Артюх: «Сумський район є прикладом для інших районів Сумщини»