Центр допомоги для людей з тимчасово окупованих територій пункту пропуску «Покровка — Колотилівка» тепер розміщено у місті Суми

34a6af47369fafeb.jpg - 83.55 KB

 

До Сум з Краснопілля переїхав Центр допомоги для людей з тимчасово окупованих територій. За перші два дні роботи він прийняв понад 50 людей, а за весь час його існування — понад 18 тисяч. Як наразі працює центр — дізнавалося Суспільне.

85-річна Ада Тарасенко та її 94-річний чоловік Віктор родом з міста Торецьк, що на Донеччині. На Сумщину ж їхали з Донецька.

«У доньки в гостях були. — Донька в Донецьку залишилася? – Так, працює», - говорить переселенка Ада ТАРАСЕНКО.

Жінка пояснює, що в рідному місті жити майже неможливо: «Почалося бомбардування. Люди почали роз'їжджатися всі. Світла не було, газ розбитий, не дають. Холодина! Шахту закрили, куди діватися».

Кордон переселенці перетнули у пункті пропуску «Покровка — Колотилівка», що на Сумщині. За словами пані Ади, до кордону їхали автівкою, після його перетину волонтери доправили подружжя до Сум у Центр допомоги тим, хто повернувся з тимчасово окупованих територій. Раніше він працював у Краснопіллі. Наприкінці січня організацію, разом із працівниками, довелося переміщувати – через постійні російські обстріли.

«Ми також виїхали з прикордоння, є дітки маленькі, не виносимо вже цих обстрілів», - пояснює волонтерка ГО «Плурітон» Любов.

Для центру у Сумах знайшли приміщення, ремонт у ньому разом з укриттям в підвалі зробили за дев'ять днів, зазначає голова Сумської міської військової адміністрації Олексій ДРОЗДЕНКО.

«Дев'ять днів, але будівельні роботи реально тривали днів шість-сім. Пару днів витратили на закупівлю матеріалів. Долучені були всі: обласна, міська, районна військова адміністрація, а також ГО «Плурітон», - говорить Олексій ДРОЗДЕНКО.

У центрі люди зазвичай перебувають кілька годин, додає волонтерка Любов. Тут можна перепочити, отримати допомогу із документами та виплатами, психологічну підтримку.

«Зазвичай, люди розгублені. Я не знаю, як правильно сказать... Вони зламані. Зламані, бо у них забрали життя, те, яке було «до», а потім і «після». Вони їдуть з окупації, буває, з нічим. Просто з документами», - пояснює волонтерка.

Площа центру – десять тисяч квадратних метрів, говорить голова громадської організації «Плурітон» Катерина АРІСОЙ. Додає, що ремонтували спільними коштами.

«Проект було профінансовано в рамках нашого партнерства з польською гуманітарною акцією, ще були залучені наші партнери ЮНІСЕФ, допомагала також Сумська обласна військова адміністрація», - зазначає Катерина АРІСОЙ.

Окрім сховища, робочих кабінетів, їдальні, в центрі є дитяча кімната. Маленькі українці, які повернулися, зазвичай залишають там свої малюнки.

«Зазвичай діти просили сині, блакитні олівці. Перше, що вони хотіли намалювати як тільки перетнули кордон – це прапор України», - пояснюють у центрі.

За перші два дні роботи в Сумах, центр прийняв понад 50 людей, говорить Катерина АРІСОЙ. А за весь час його існування — понад 18 тисяч.

«У нас була двомісячна дівчинка і бабуся 98 років. Вік дуже різний. Також ми можемо надавати супровід подальший. Бувають люди, кому нікуди їхати далі, ми допомагаємо з пошуком місця», - зазначає Катерина АРІСОЙ.

За словами віцепрем'єр-міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини ВЕРЕЩУК, з початку роботи пункту пропуску між Україною та Росією «Покровка — Колотилівка», 38 тисяч громадян України виїхали з тимчасово окупованих територій. З них понад 3 тисячі – діти.

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Центр допомоги для людей з тимчасово окупованих територій пункту пропуску «Покровка — Колотилівка» тепер розміщено у місті Суми