Внесено зміни до прикордонного режиму в Сумському районі

WhatsApp Image 2023-12-18 at 21.53.57.jpeg - 79.99 KB

 

Сумський прикордонний загін інформує, що Уряд України постановою № 1292 від 7 грудня 2023 року вніс зміни до постанови КМУ від 27 липня 1998 року № 1147 «Про прикордонний режим»

Зокрема, установлено спеціальний прикордонний режим та заборонено вільний в'їзд, перебування, проживання, пересування осіб і провадження робіт, не пов'язаних з обороною чи охороною державного кордону, в межах земельних ділянок шириною 30–50 метрів уздовж лінії державного кордону на суші, по берегу української частини прикордонної річки, озера або іншої водойми, а вздовж лінії державного кордону України з Російською Федерацією і Республікою Білорусь – шириною до 2 кілометрів, які надано в постійне користування військовим частинам Державної прикордонної служби для будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій.

Крім того, зміни передбачають обмеження у вільному в'їзді, перебуванні, проживанні, провадженні робіт й пересуванні осіб у прикордонній смузі. Зазначимо, що це ділянка місцевості завширшки 5 кілометрів від лінії державного кордону.

Обмеження полягають в отриманні дозволу особами, які планують здійснювати в'їзд, перебувати та проводити роботи у межах прикордонної смуги, у відповідного органу Державної прикордонної служби України. Механізм отримання дозволу передбачений розділом «Порядок видачі дозволів на в'їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу».

Зокрема, порядок передбачає видачу дозволів на в'їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу органами Державної прикордонної служби України, які безпосередньо виконують завдання у визначеній зоні відповідальності. Це стосується як фізичних так і юридичних осіб. Дозвіл фізичним особам віком до 18 років надається за зверненням одного з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або іншого законного представника.

Також, змінами визначено категорії осіб, які мають право на в'їзд, перебування і пропуск у прикордонну смугу без дозволу.

При цьому нагадуємо, що відповідно до частини другої статті 22 Закону України «Про державний кордон України» до прикордонної смуги не включаються населені пункти і місця масового відпочинку населення.

Відмітимо, що орган Державної прикордонної служби відмовляє в наданні дозволу або визнає виданий раніше дозвіл недійсним у разі виявлення обставин, зазначених у частині п'ятій статті 24 Закону України «Про державний кордон України».

Особа, якій відмовлено в наданні дозволу, має право оскаржити рішення протягом десяти робочих днів з дня його прийняття до органу Державної прикордонної служби вищого рівня або до адміністративного суду за місцем розташування відповідного органу.

З повним текстом постанови КМУ від 7 грудня 2023 року № 1292 «Про внесення змін до постанови КМУ від 27 липня 1998 року № 1147» можна ознайомитися за посиланням: http://surl.li/ohfra.

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Внесено зміни до прикордонного режиму в Сумському районі