Уродженцю Сумщини, першому командувачу оперативно-тактичного угрупування «Суми» генерал-майору Олександру НЕСТЕРЕНКУ вручено звання Почесного громадянина Сумського району

WhatsApp Image 2023-06-19 at 11.06.15.jpeg - 149.40 KB

 

На ХХІІ сесії Сумської районної ради депутатами було прийнято одноголосне рішення про присвоєння звання «Почесний громадянин Сумського району» заступнику командувача Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майору Олександру Володимировичу НЕСТЕРЕНКУ. Нагоду від імені депутатського корпусу вручив голова Сумської районної ради Геннадій ДЕМ’ЯНЕНКО.

Олександр НЕСТЕРЕНКО народився на Сумщині та вирішив здобути військову освіту. Не без перешкод був його службовий шлях від курсанта до заступника командувача Сухопутних військ Збройних Сил України, довжиною у 34 роки. Більшу частину своєї військової кар’єри Олександр Володимирович посвятив роботі з особовим складом, у зв’язку з цим і має відмінні оперативно-тактичний та оперативно-стратегічний рівні підготовки. В 2007 році був призначений командиром 9 ротації національного континенту в миротворчої місії в Косово. Саме під час цієї ротації відбулося загострення ситуації в визначеному регіоні, оскільки Косово в односторонньому порядку від’єдналося від Сербії, що напружило і так складну ситуацію. Влітку 2018 року вперше в Сумській області провів навчання для підрозділів територіальної оборони під гаслом «Захисти свій дім – Захистимо Україну», будучи заступником командувача з територіальної оборони ОК «Північ». Це гасло нині на шевронах у багатьох бійців добровольчих формувань. Постійні навчання, вдосконалення навичок користування зброєю, заняття з тактичної медицини та мінної безпеки – це далеко не повний перелік завдань добровольчих формувань територіальних громад. Два роки генерал НЕСТЕРЕНКО був командувачем оперативного командування «Схід» Збройних сил України, військові частини якого перші зустріли ворога й пройшли горнило боїв під Іловайськом і Дебальцевим, захищали Донецький аеропорт, Піски й Авдіївку. 5 грудня 2019 року Олександру присвоєно звання генерал-майора. З 2021 року по теперішній час проходить службу на посаді заступника командувача Сухопутних військ Збройних Сил України.

«Захист рідної Сумщини – це честь, обов’язок і продовження бойових традицій регіону», – говорить Олександр НЕСТЕРЕНКО. На початку 2022 року, відповідно до директиви вищого військового керівництва, було утворено тактичну групу «Суми» під командуванням генерал-майора Олександра НЕСТЕРЕНКА, яка проводила контрнаступ в складі двох окремих батальйонів від міста Києва (по межі Київської та Чернігівської областей) в напрямку міста Суми.

14 квітня 2022 року бойовим розпорядженням Головнокомандувача Збройних Сил України групу переформовано в оперативно-тактичне угруповання «Суми» з метою оборони й охорони державного кордону та військово-сухопутної зони відповідальності в межах Сумської, Полтавської, частково Харківської та Черкаської областей.

Спільно з обласними військовими адміністраціями, представниками органів державної влади та місцевого самоврядування, добровольчими формуваннями, волонтерами, благодійниками й міжнародними партнерами, кожним, хто здійснював співпрацю з командування ОТУ «Суми» під керівництвом генерал-майора Олександра Нестеренка реалізовано комплекс заходів, навчань та проведено бойове залагодження, створено декілька ліній оборони в визначених областях, мінні пастки вглиб ворожої території до 5 км. Постійно працювали над покращенням стабілізаційної та оборонної операцій, завдяки яким військові на Сумщині завжди були готові до будь-якого розвитку подій.

 

WhatsApp Image 2023-08-07 at 17.09.04.jpeg - 158.33 KB

 

«Минуло більше року від початку повномасштабного вторгнення і ми з гордістю присвоюємо звання «Почесний громадянин Сумського району» Олександру Володимировичу НЕСТЕРЕНКУ за особистий внесок у зміцнення обороноздатності Сумщини, заслуги перед територіальною громадою, навчання добровольчих формувань  та цивільного населення у період активних бойових дій на території Сумської області та Сумського району. Вдячний депутатському корпусу Садівської громади та особисто голові Івану КРЮЧКОВУ, які клопотали про присвоєння генерал-майору цього почесного звання»,– прокоментував подію голова Сумської районної ради Геннадій ДЕМ’ЯНЕНКО.

 

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Уродженцю Сумщини, першому командувачу оперативно-тактичного угрупування «Суми» генерал-майору Олександру НЕСТЕРЕНКУ вручено звання Почесного громадянина Сумського району