Депутати одноголосно підтримали звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо повноважень та фінансових ресурсів субрегіонального рівня

    Питання функціонування та повноважень районних рад у системі місцевого самоврядування України дуже гостро постає на даний момент.

    На сьогодні органи місцевого самоврядування мають різний рівень фінансового забезпечення громад в загальних показниках та в показниках на одного мешканця громади. Особливо помітною є різниця між показниками великих та невеликих громад. Такий стан справ потребує негайного коригування. Однією з причин низької фінансової спроможності значної кількості громад є перекладання на них повноважень субрегіонального рівня: утримання медичних закладів вторинного рівня, закладів позашкільної та інклюзивної освіти, бібліотек, шкіл мистецтв, закладів соціальної опіки, трудового архіву тощо.

    Через відсутність фінансового ресурсу, громади відмовляються брати вищевказані заклади на свій баланс, в результаті чого приймаються рішення про їх закриття, а відтак зменшується кількість і якість надання відповідних послуг жителям громад.

    З метою врегулювання проблемного питання депутати пропонують чітко визначити повний перелік повноважень місцевого самоврядування та повернути субрегіональному рівню його природні повноваження та відповідне забезпечення фінансовими ресурсами.

    Зокрема, пропонується:

         1. Внести зміни до Бюджетного кодексу України, де визначити та збільшити доходи районних бюджетів, зазначивши види видатків на виконання повноважень.

          2. Надати субвенцію на виплату заробітної плати працівникам виконавчих апаратів чинних районних рад та погашення заборгованостей працівникам ліквідованих районних рад.

          3. Провести детальний аналіз ходу реформи децентралізації та за результатами оновити відповідну Концепцію.

          4. Під час розгляду змін до Конституції України щодо децентралізації влади та нової редакції Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» врахувати необхідність функціонування субрегіонального рівня та пропозиції надані Українською асоціацією районних і обласних рад.

    Сьогодні на сесії Сумської районної ради відповідне звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо повноважень та фінансових ресурсів субрегіонального рівня, було підтримано депутатами одноголосно.

    Повний текст рішення додається.

    Крім того, народні обранці прийняли рішення про внесення змін до плану  діяльності   районної ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2021 рік, про підтримку проведення фестивалю у селі Підопригори Сумського району, присвяченому 30-й річниці Незалежності України та Дню Державного Прапора України, а також затвердили проєкти землеустрою щодо встановлення (зміни) меж села Могриця, села Ворожба та села Червлене.

 

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Депутати одноголосно підтримали звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо повноважень та фінансових ресурсів субрегіонального рівня