Зустріч була актуальною і насиченою

    Голова Сумської районної ради  Вадим Акпєров  та його заступник Анатолій Салогуб  взяли активну участь у зустрічі депутатів районної ради (фракція «Аграрної партії України»), сільських, селищних голів,  представників аграріїв  району, консультантів Сумського офісу реформ.

    Спілкувалися про діяльність депутатів, їх роль у розвитку громадянського суспільства, про ситуацію, що склалася в агропромисловому комплексі України та аграрний рух сьогодні, про соціально відповідальний агробізнес, про територіальну реформу об'єднання громад. Зокрема, регіональний консультант з бюджетних питань Сумського офісу реформ Тетяна Яновська наголосила, що децентралізація передбачає наближення адміністративних, соціальних та комунальних послуг до людей. При цьому об’єднані територіальні громади матимуть можливість  отримувати кошти з державного фонду Держаного фонду розвитку для формування інфраструктури, отримання освітньої і медичної субвенції. 

    Свої думки висловили очільники  місцевих сільських громад. Так, Нижньосироватський сільський голова В’ячеслав Суспіцин поділився сумнівами щодо самодостатнього  фінансового  майбутнього об’єднаних територіальних громад  - на нинішньому етапі, поки таких об’єднань небагато, держава  спроможна надавати кошти на  їх розвиток.  А коли процес набере масовості, чи вистачить коштів на підтримку всіх? І потім, якщо нині  не вистачає грошей, які передаються із місцевих бюджетів до районного бюджету, на фінансування шкіл, культурних та медзакладів, то чи стане їх більше у сільських радах, хай і об’єднаних, коли  опіка про названі заклади ляже  суто на плечі цих громад?

    Можливо, побоювання перебільшені. Але ж відоме прислів’я «Краще сім разів відміряти, ніж раз відрізати» у такій важливій справі як децентралізація, має великий сенс. Лише виважений підхід, лише правильні кроки допоможуть реформувати   самоврядування  на місцях на благо людям, а не навпаки. Колегу підтримали інші сільські керівники  і присутні у залі.

    Учасники зустрічі уклали резолюцію про  співпрацю.

    Такий формат комунікації між владою, депутатами, головами сільських громад відбувся вперше.  Як засвідчили відгуки учасників зібрання - воно було  справді актуальним  і насиченим.

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Зустріч була актуальною і насиченою