Карта місцевого самоврядування у найближчому майбутньому? Вирішуватимуть громади.

    «Реформування місцевого  самоврядування та територіальної організації влади в Сумському районі»- такою була тема  першого засідання робочої групи  у стінах  Сумської районної ради на чолі з головою В.П. Балицьким.

    На засіданні були присутні  голова районної адміністрації  Ігор Кривозуб, його заступники, представники  управлінь та відділів, райдержадміністрації, голови сільських та селищних рад.

    У вступному  слові  Володимир Балицький  зупинився  на головних  напрямах  створення спроможних громад у районі у світлі Закону України «Про добровільне об’єднання  територіальних громад», закликав   присутніх керівників  місцевих громад до   виважених кроків у  прийнятті рішень  щодо об’єднання громад  та широкого  обговорення з населенням. Розповівши про досвід місцевих громад, напрацьований у с.Фурси Білоцерківського району Київської області, Володимир Петрович наголосив: від кожного кроку у подальшому залежатиме благополуччя населення,  та які отримають послуги  у об’єднаних громадах.  Безперечно, їх фінансування і економічна спроможність утримувати бюджетну сферу визначатимуть  подальший розвиток.  

    Цілком зрозуміле занепокоєння  сільських голів,  чи не призведе реформування  до закриття шкіл чи медичних закладів. Для цього й потрібне обговорення, подання ініціатив - останнє слово буде  за громадами. Відповідно так, коли  й відбуватиметься об’єднання.

    А щоб зрозуміти присутнім,  які ж сільські ради у перспективі можуть стати  центрами об’єднаних територіальних  громад, районною радою були роздані матеріали з питань підготовки пропозицій щодо проекту формування об’єднаних територіальних громад Сумського району: характеристику фінансових можливостей громад, аналіз їх фінансової спроможності,  нинішній стан соціальної інфраструктури населених пунктів.  

    Сільські громади, зваживши всі  за і проти, та  ті, хто здатен вже сьогодні повести за собою інших, мають шукати собі партнерів по об’єднанню, виходячи з відповідних критеріїв, вказаних у Методиці  формування спроможних територіальних громад  та Законі України «Про добровільне об’єднання громад».

    Присутнім було  запропоновано орієнтовний проект карти   об’єднання територіальних громад  Сумського району. Зрозуміло, це лише один з варіантів. Вибір оптимального буде зроблено врешті-решт після обговорення з громадськістю та врахуванням її бачення у реальності об’єднання  як найбільш  ефективного для самих громад.

 

    Сумська районна рада  чекає  пропозицій сільських, селищних рад, громадськості щодо добровільного об’єднання  сільських територій - майбутнього  Сумського району.

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Карта місцевого самоврядування у найближчому майбутньому? Вирішуватимуть громади.