Пільговики тепер мають обирати

    Нещодавно  у коференц – залі районної ради зібралися мешканці району, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і користуються відповідними пільгами. Оскільки одночасно вони є особами, прирівняними до інвалідів війни (таких у районі 21), одночасно  користувалися й іншими пільгами та компенсаціями, передбаченими законодавством України. 

    Нині на державному рівні відбувається впорядкування  системи надання пільг. Перші зміни зачепили саме осіб, що належать до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Про ці зміни розповіла присутнім Т.В. Гапон, заступник начальника управління соціального захисту населення району, начальник відділу з питань обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці:

    У зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України” № 76-VІІІ від 28.12.2014р. парламентом за поданням Кабінету Міністрів України  внесено зміни до великої кількості законів України, які скорочують кількість пільгових категорій населення, кількість громадян, які мають право на пільги, та деталізують умови їх надання.

    Значні зміни внесені до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі – Закон). Вони  набули  чинності з 1 січня 2015 року. Зокрема, із Закону виключено статтю 2, в якій  визначалися категорії зон радіоактивно забруднених територій. Такими  були: зона відчуження, зона   безумовного  (обов’язкового)  відселення, зона гарантованого добровільного відселення, зона посиленого радіоекологічного контролю.

    Щодо пільг та компенсацій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, ситуація така.

Для 1 категорії (інваліди Чорнобиля) вони залишились без змін.

Для 2 категорії (ліквідатори та евакуйовані)  – виключено пункт про першочергове щорічне безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок.  Всі інші пільги та компенсації для цієї категорії залишились без змін.

Для потерпілих 3 категорії також виключено пункт про першочергове щорічне забезпечення пільговою санаторно-курортною путівкою або путівкою на відпочинок. А от пільги на  відшкодування 50 процентів вартості твердого палива надалі надаватимуться  їм  за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує податкову соціальну пільгу.

Інші пільги та компенсації  для цієї категорії залишились без змін.

Для потерпілих 4 категорії всі пільги та компенсації відмінено (тобто, із Закону вилучено повністю статтю 23).

    Зі ст. 30 «Пільги та компенсації потерпілим дітям та їх батькам» Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»  виключено:

– повне державне забезпечення дітей до вступу їх до школи (не старше 8 років) шляхом безплатного виховання (утримання) їх у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах і надання щомісячної грошової допомоги, розмір якої визначається постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 року № 649 «Про встановлення розмірів виплат деяким категоріям громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щомісячна допомога до 3-х років 13,50 грн., до 6 років 26,50 грн.);

– щорічне безплатне забезпечення потерпілих дітей путівками на оздоровлення строком до двох місяців. (Потерпілим дітям віком до 10 років разом з одним із батьків або особою, яка їх замінює, за умови, що така особа належить до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачалось забезпечення путівками для оздоровлення);

– щомісячні виплати в порядку та розмірі, встановлених Кабінетом Міністрів України від 20.04.2007 року №649, незалежно від інших виплат на кожну дитину шкільного віку, яка евакуйована із зони відчуження або народилася після 26 квітня 1986 року від батька або матері, які на час настання вагітності  мають підстави належати до категорії 1 або 2,  а також на кожну дитину, яка проживала у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення (щомісячна допомога у розмірі 16.50 грн.);

– щомісячні виплати в порядку та розмірі, встановлених Кабінетом Міністрів України від 20.04.2007 року №649, сім’ям на кожну дитину шкільного віку, яка стала інвалідом або перебуває на диспансерному обліку по захворюванню внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також дітям шкільного віку, батьки яких стали інвалідами I або II групи чи померли внаслідок Чорнобильської катастрофи (щомісячна допомога у розмірі 32 грн.);

– виплата грошової компенсації батькам потерпілих дітей, які не відвідують дитячі дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади (у тому числі й тих, які не перебувають  в обліковому складі шкіл),  на суму середньої вартості харчування в цих закладах, що встановлювалось органами місцевого самоврядування (щомісячна компенсація за невідвідування дошкільного закладу: до 3-х років – у розмірі 8,95 грн./день, до 6-ти років – 9,64 грн./день.).

    Збережено надання жінкам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відпустки по вагітності і пологах тривалістю 90 календарних днів до пологів і  90 календарних днів після пологів, яка обчислюється сумарно і надається жінкам повністю, незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів, з оплатою в розмірі повного заробітку, незалежно від страхового стажу та місця роботи.

    З Чорнобильського закону також виключено:

Статтю 37. Компенсації громадянам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення:

Статтю 39. Доплата громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення.

Статтю 45. Збереження за працівниками середньої заробітної плати та стажу роботи при звільненні у зв’язку з відселенням або самостійним переселенням.

    Тетяна Валеріївна  звернула  увагу присутніх  особливо на статтю 60  Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».   

    Так,  відповідно до ст. 60 в  редакції  Закону, який діяв до 31.12.2014 року, особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, надавались й інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України. Нова  її редакція передбачає право особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають одночасно право й на інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України, вибір пільг та компенсацій відповідно лише  до одного із законів України. Отже, особам, які користуються пільгами інвалідів війни, пільгами за професійною ознакою, пільгами  для працівників міліції тощо, припиняються пільги та компенсації для 1 категорії внаслідок Чорнобильської катастрофи. А саме: щомісячна компенсація вартості продуктів харчування (303 грн.), оздоровлення (90 грн.; 100 грн.; 120 грн. – в залежності від групи інвалідності та категорії), забезпечення безкоштовною  санаторною путівкою та відшкодування вартості проїзду один раз на рік по Україні.

    Особам, які  мають право на користування пільгами за кількома законами України, необхідно терміново звернутись до управління соціального захисту населення   Сумського району стосовно вирішення питання про вибір пільги за одним із законів.

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Пільговики тепер мають обирати