Районна рада буде допомагати

    Голова районної ради  Володимир Балицький взяв участь у УІ районній звітно-виборній профспілкова конференції  працівників освіти і науки України, яка відбулася у залі засідань Сумської РДА. Він разом з головою райдержадміністрації Віктором Гримайлом увесь час тримає на пульсі освітянського життя руку, добре знає проблеми, які є у школах. Отож,  уважно вислухав усіх виступаючих, занотував усе наболіле.

    Тим більше, що децентралізація коштів та децентралізація змушує  місцеву владу ще більше опікуватися  освітянськими труднощами і вишукувати кошти, щоб справлятися з цими  проблемами у подальшому.

    З детальним звітом  про роботу районної організації профспілки за період з 19 січня 2010 року по 15 січня 2015 року виступила голова райкому профспілки Любов Олійник.

     Вона, зокрема, зазначила, що Сумська районна організація  на основі  вільного волевиявлення і в порядку, визначеного Статутом Профспілки об’єднає у своєму складі 1600 членів  профспілки.

    За звітний період районний комітет профспілки спрямовував свою діяльність на захист  трудових, соціально - економічних прав та інтересів працівників освіти, створення умов для збереження і розвитку начальних закладів, забезпечення стабільності та ефективності їх роботи.

    З цією метою районна Профспілка взаємодіє з органами місцевої влади і місцевими виборними органами. Адже необхідно вирішувати чимало освітянських проблем. В першу чергу, - це недостатній рівень фінансування, через що  учителі мають низький рівень існуючих ставок оплати праці. На чому й акцентують  свою увагу, по можливості, районна рада та районна адміністрація.

     - Хочу подякувати керівникам району Володимиру Балицькому  та  Віктору Гримайлу за повагу до освітян, за щоденне вирішення проблем, що дотримали свого слова щодо повернення коштів у кінці минулого календарного року, а також  знаходять час, щоб дізнатися, чим займається наша профспілка та чим живуть вчителі.

     Проблем справді багато. Саме на них, зокрема, наголосив голова профкому Басівської ЗОШ І-ІІІ ступенів П.І.Данилевський:

    -  Звичайно, ми розуміємо, що становище в країні дуже  складне.  На Сході відбуваються військові дії. Але ж і до 2014 року фінансування освіти було недостатнім. Ми  вже не пам’ятаємо, коли востаннє отримували премії ( а  Конотопський район навіть у 2014 році преміював  своїх  освітян), коли ми отримували кошти на відрядження, курси чи заміну уроків  (навіть  Білопільський та Великописарівський район виділяють кошти на це). У Конотопському, Глухівському районі директори отримують ще й 10 відсотків надбавки  за інтенсивність праці, а наші директори навіть за курси з охорони праці та пожежної безпеки платять  власні кошти, не отримують  працівники й матеріальної допомоги в разі смерті дітей чи батьків, хоча це й передбачено чинним законодавством. Не фінансується  участь вчителів  та учнів у обласних змаганнях. І цей перелік можна продовжувати. Як от, молодь, яка має оклад 1400 гривень, тепер ще й позбавлена 20 – відсоткової надбавки за престижність праці, оплати за кабінети, безкоштовного проїзду до місця роботи, а тому не прагне отримувати  так звані «підйомні» і працювати з такими зарплатами у сільській місцевості. Адже не таємниця, що умов для проживання молоді у віддалених селах немає. Інші виступаючі теж торкалися болючих питань, які турбують  освітян.

      Розмову продовжив голова районної ради Володимир Балицький, який щиро подякував за запрошення:

- Профспілка зобов’язана стояти на захисті трудових, соціально – економічних прав та інтересів працівників освіти. Я запрошую до  взаємного діалогу, який би сприяв піднесенню у розвитку освітянської галузі.  Районна рада сприятиме  працівникам освіти у вирішенні їх проблем. Як це вже було наприкінці минулого року, коли винайшли  грошові кошти, щоб віддати  вчителям всі борги по заробітній платі.

     Нині, у зв’язку із  низкою змін у бюджетному та податковому законодавстві, районна рада зробить усе, щоб  освітяни  відчували себе захищеними: мали гідні умови  праці, забезпечені достойною заробітною платою та  мали умови для постійного професійного розвитку. Адже саме вони зобов’язані забезпечити реалізацію державної політики , спрямованої на зміцнення суспільних цінностей, виховання патріотизму у підростаючого покоління, любові до Батьківщини.

    Зокрема, в Законі України «Про освіту» йдеться про те,  що  «органи місцевого самоврядування можуть  забезпечувати пільговий проїзд учнів, вихованців, студентів та педагогічних працівників до місця навчання і додому». Зрозуміло, у районній раді дбатимуть про те, щоб  така норма закону  обов’язково виконувалася. Як і повноцінне  безплатне харчування школярів 1-4 класів, дітей – інвалідів, належне медичне обслуговування  всіх учнів,  їх перевезення тощо.  А ще мають працювати  музичні та   спортивні заклади, бібліотеки, будинки культури й клуби. І це теж турботи районної ради Адже відповідно Бюджетного кодексу фінансування цих закладів передано до районного бюджету – такі видатки будуть здійснюватися за рахунок міжбюджетних трансферів  з районного бюджету бюджетам місцевого самоврядування.

       Плідна співпраця районної організації профспілки освітян  та районної ради  і держадміністрації буде продовжуватися.

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Районна рада буде допомагати