Домашнє завдання – порахувати кошти. Скільки їх треба? І головне – де взяти?

     Сумська районна рада  ініціювала  проведення семінару-наради на тему: «Особливості формування місцевих бюджетів».  Сільські, селищні голови, головні бухгалтери сільських, селищних рад,  структурних підрозділів  Сумської  районної державної адміністрації почули відповіді на актуальні питання бюджетного процесу, які продиктовані змінами до Податкового кодексу України.    Про це розповіли представник Сумської  міжрайонної  державної податкової інспекції- начальник відділу адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб та майнових податків Сумської ОДПІ Ірина Литвинова та начальник фінансового управління районної держадміністрації Н.В.Сенченко.

     Начальник відділу адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб та майнових податків Сумської ОДПІ Ірина Литвинова повідомила присутніх, що в Україні з 1 січня 2015 р. набув чинності закон України № 71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)».  «Закон передбачає скорочення податків з 22 до 9, серед яких залишилися: податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість, акцизний податок, рентна плата, збори, а також місцеві податки: податок на майно та єдиний податок», - наголосила Ірина Анатоліївна.   Крім того, Ірина Литвинова зауважила, що у 2015 році українці продовжуватимуть сплачувати військовий збір за ставкою 1,5% з доходів фізичних осіб у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.Збір також стягуватиметьсяу разі виграшу у державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри.

     Також присутні  дізналися  про нові правила оподаткування нерухомості.  Як  от ставка  податку для об’єктів житлової ти нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються у розмірі, що не перевищує двох відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, за 1 метр бази оподаткування  у 2015 році -24, 36 грн). Це верхня межа.

     Розмір ставки на нерухомість встановлюватимуть виключно місцеві громади, це встановлено Законом України від   28.12.14 року №71 «Про внесення змін до Податкового Кодексу України та інших законодавчих актів  

     Назвала виступаюча також зміни  у оподаткуванні землі, транспортних засобів, розповіла про особливості продажу підакцизних товарів. Як от,  з 01.01 2015 року вводяться нові марки акцизу для алкоголю і тютюну.

     Начальник фінансового управління районної держадміністрації Н.В.Сенченко зупинилася , зокрема,  на положеннях Закону України «Про внесення змін до Бюджетного Кодексу України  щодо реформи міжбюджетних відносин».

    Вона  підкреслила, що  розпочинаючи  з 2025 року  бюджетним законодавством не передбачається поділ доходів на такі, що враховуються та не враховуються при визначенні обсягу  міжбюджетних трансферів.

     Податок на доходи фізичних осіб  до сільських  , селищних бюджетів зараховуватися не буде. Його розподіл визначатиметься:  до державного бюджету – 25 відсотків,  до обласного  - 15, до районного бюджету або бюджету об’єднаної територіальної громади – 60 відсотків.

     Також розмежовано екологічний податок. Для бюджетів сільських, селищних він складатиме 25 відсотків і зараховуватиметься тепер  не до спеціального, а до загального фонду.

     Передбачені нові бюджетні трансфери: освітня субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам, базова дотація та реверсна дотація.

     Що стосується видаткової частини бюджету, то ст. 88  Бюджетного кодексу виключено право фінансувати дошкільну освіту та сільські, селищні будинки культури, клуби, бібліотеки з бюджетів сіл, селищ. Затвердженими змінами фінансування цих закладів передано до районного або бюджетів об’єднаних територіальних громад.

     Встановлено, що у 2015 році з бюджетів сіл, селищ можуть здійснюватися видатки в частині утримання дошкільних закладів, сільських, селищних  будинків культури, клубів, центрів дозвілля, інших клубних закладів і бібліотек.

     Такі видатки здійснюються за рахунок міжбюджетної трансферів з районного бюджету бюджетам місцевого самоврядування.

     Ще одна зміна: місцеві бюджети затверджуються рішення місцевої ради до 25 грудня, що передує   плановому.

     Опісля цього слово взяв голова районної  ради  Володимир Балицький:

      «Згідно нового Бюджетного кодексу  тепер територіальні території фактично є самостійними,- наголосив він. Мають право самостійно, не чіпаючи ухвалення центрального бюджету, приймати власні місцеві бюджети.

     …Присутні зрозуміли – цього року при формуванні місцевих кошторисів виникне дуже багато проблемних питань. Адже самостійно  дано право не лише формувати кошторис, а дбати, щоб він  мав повноцінне наповнення. А це  не так уже й легко.

     Ось що сказав нижньосироватський сільський голова В’ячеслав Суспіцин, піднявшись за трибуну:

     -Видатки  по сільській раді на 2015 рік у нас становлять 2 мільйони  777 тисяч гривень. Це з урахуванням  дитячого садочка і Будинку культури та   вільного залишку Дефіцит коштів – 655 тисяч гривень…

     Треба добре подумати , щоб мати  додаткові доходи у  бюджетах сільських рад. З огляду на нові зміни  у  податковому законодавстві, можна це зробити за рахунок збору нових податків. Як от, податку на нерухомість.

     Але  як це правильно зробити,  щоб не ліг він на плечі селянина важким тягарем?  Бо ж  простора клуня для зберігання сіна -  це не розважальний комплекс у місті, де мають чималі прибутки і тому до оподаткування мають бути різними.

     Запрошені отримали серйозне домашнє завдання від голови районної ради Володимира Балицького: мають до понеділка порахувати свої бюджети, щоб  при зустрічі разом знайти можливі щляхи наповнення бюджетів та порозуміння у вирішенні питань належного утримання, в першу чергу, бюджетних установ, на територіях рад – шкіл, дошкільних закладів та культури.

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Домашнє завдання – порахувати кошти. Скільки їх треба? І головне – де взяти?