Співробітництво територіальних громад

     22 жовтня у м. Полтава відбулося засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування.Участь у засіданні прийняли представники Сумської районної ради: Микола Соловей – заступник голови, Інна Алєксєєва – головний спеціаліст відділу з питань організаційного, юридичного та кадрового забезпечення діяльності виконавчого апарату районної ради та Наталія Гапіч – консультант з юридичних питань відділу з питань організаційного, юридичного та кадрового забезпечення діяльності виконавчого апарату районної ради.

     Головною темою зустрічі стало підвищення активності територіальних громад та органів місцевого самоврядування у розв’язанні актуальних проблем розвитку територій, використання європейського досвіду розвитку місцевого самоврядування, залучення іноземних інвестицій.

     Про реалізацію Закону України «Про співробітництво територіальних громад» поінформував заступник директора Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Сергій Шаршов. За словами Сергія Шаршова, Закон відкрив можливість активного залучення для розвитку територій іноземних інвестиційних програм, у тому числі програми «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування» Ради Європи, програм Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). Практичне застосування даного закону дозволить врегулювати відносини правового, економічного, соціального та організаційного характеру щодо співробітництва територіальних громад.

     Керівник проекту Ради Європи Андрій Гук у своєму виступі зупинився на аспектах методичної роботи, наданні органам місцевого самоврядування консультаційної допомоги, збиранні та узагальненні кращих практик.

     Експерт проекту Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) «Реформа управління на сході України» Ганна Борова презентувала Конкурс проектів співробітництва територіальних громад. Йшлося про загальні правила конкурсу та етапи його проведення. Серед умов конкурсу – об’єднання на партнерських засадах декількох територіальних громад, співфінансування проекту від громад.Переможців конкурсу ( п’ять проектів в області) чекають гранти по 20 тис. євро.

      По закінченню зустрічі  відбулося урочисте підписання Угоди між Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ), Полтавською обласною державною адміністрацією та Полтавською обласною радою щодо реалізації проекту «Реформа управління на сході України». Метою Угоди є поліпшення умов для надання муніципальних послуг населенню області, зокрема, комунальних та адміністративних, а також співробітництво між міськими, селищними та сільськими громадами області через розробку та впровадження проектів співробітництва територіальних громад в рамках спеціального розробленого GIZПоложення «Про Конкурс проектів співробітництва територіальних громад Полтавської області».

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Співробітництво територіальних громад