У Сумських громадах вшановують День Європи

Сьогодні, 9 травня громади Сумського району, вся Україна та Європейський Союз святкують День Європи, момент вшанування Декларації Шумана, промови, яка була оголошена 9 травня 1950 року. У промові Робер Шуман пропонував створити Європейську спільноту вугілля та сталі — першу з наднаціональних інституцій, які тепер відомі як «Європейський Союз». 

Голова Сумської районної ради Геннадій Дем’яненко, - «Французький Міністр іноземних справ вбачав мету такої спільноти — механізм попередження війн у Європі, щоб їх не лише «не можна було уявити, а й вони були неможливими». На його думку, економічна співпраця допоможе підвищити стандарти життя, що стало б першим кроком до об’єднаної Європи».

У процесі реалізації Паризького договору 1951 року, Європейська спільнота вугілля та сталі спочатку еволюціонувала в створення Європейської комісії, а згодом і Європейського Союзу. Пізніше були створені чотири основні європейські інституції — Європейська Комісія, Європейський парламент, Європейська рада і Європейський суд.

Офіційно ж країни-члени Європейського Союзу почали відзначати День Європи у 1985 після зустрічі у Мілані — як день відзначення миру і єдності на європейському континенті.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський вчора, 08.05.23 підписав Указ про відзначення 9 травня Дня Європи. Глава держави зазначив, що цього дня українці вшановуватимуть історичну єдність – єдність усіх європейців, які знищили нацизм та переможуть рашизм.

 

 

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ У Сумських громадах вшановують День Європи