У Сумському районі буде дві кластерні лікарні

 

Сумська обласна державна адміністрація - обласна військова адміністрація підтримала ініціативу депутатського корпусу Сумської районної ради про створення другого медичного кластеру для Сумського району на базі лікарні Святого Пантелеймона. Відтепер для Сумського району передбачено два кластерних заклади - Центральна міська клінічна лікарня та лікарня Святого Пантелеймона. 

 

Голова Сумської районної ради Геннадій Дем’яненко, - «Надзвичайно актуальне та своєчасно вирішене питання для нашого району. Декілька років тому, в рамках децентралізації ми передали з балансу Сумської райради до Сумської міської громади Сумську клінічну районну лікарню, наразі - це клінічна лікарня Святого Пантелеймона міськради. Зараз прийнято історичне рішення про її «повернення» до району в якості кластерної, адже вона продовжує надавати спеціалізовану медичну допомогу населенню Сумського району, до якого входить також і місто Суми».

Нагадаємо, що на  сесії 7 квітня 2023 року депутати Сумської районної ради прийняли рішення щодо визначення комунального некомерційного підприємства «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» міської ради, як правонаступника комунального некомерційного підприємства «Сумська центральна районна клінічна лікарня» Сумської районної ради Сумської області, кластерною лікарнею Сумського району для забезпечення територіальної доступності якісної медичної та реабілітаційної допомоги населенню Сумського району.

Зокрема, 28 лютого 2023 року Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоровʼя», якою визначено порядок функціонування госпітальних округів і госпітальних кластерів та встановлення їх меж. Згідно даного документу розвивати мережу закладів охорони здоровʼя комунальної форми власності доручено органам місцевого самоврядування. Сумська область складається з 5 районів, які в свою чергу складаються з 51 територіальної громади, в які входять 1490 населених пунктів. Чисельність населення області на 01 січня 2022 року становила 1 033 580 осіб, з них Сумський район - 433 611 осіб. Чисельність мешканців Сумського району без врахування міста Суми складає 177 939 осіб. Відповідно у 5 районах області створюється 5 госпітальних округів. Кожен кластер госпітального округу формується на базі колишніх центральних районних клінічних лікарень, які з початком реформи охорони здоровʼя в 2019-2020 роках були передані до відповідних громад та перетворені на комунальні некомерційні підприємства. Лікарні районних центрів є найпотужнішими у своїх районах. Згідно пункту 12 Постанови у госпітальному кластері може бути визначено більше ніж один кластерний заклад охорони здоровʼя з розрахунку не менше ніж 120 тис. осіб, що обслуговуються кожним кластерним закладом охорони здоров'я, з урахуванням територіальної доступності населення до медичного обслуговування та спроможності таких закладів забезпечити якісне медичне обслуговування населення.

3 урахуванням того, що усі найпотужніші заклади охорони здоровʼя Сумського району розташовані на території обласного центру - міста Суми, а також враховуючи те, що місто Суми є центром Сумського району, забезпечуючи принцип територіальної доступності населення громад району до кластерних та надкластерних закладів, в Сумському районі створюється один надкластерний заклад на базі КНП «Сумська обласна клінічна лікарня» СОР та два кластерних заклади охорони здоровʼя розташовані в місті Суми: один на базі КНП «Центральна міська клінічна лікарня» Сумської міської ради, другий на базі колишньої Центральної районної клінічної лікарні Сумського району, зараз - КНПІ «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» Сумської міської ради. Відповідно до рішення V сесії Сумської міської ради VIII скликання від 24 березня 2021 року N° 648-MP «Про прийняття прав засновника, зміну назви та затвердження Статуту комунального закладу охорони здоров'я» ухвалено рішення прийняти права засновника комунального некомерційного підприємства «Сумська центральна районна клінічна лікарня» Сумської районної ради Сумської області та змінено назву на комунальне некомерційне підприємство «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» Сумської міської ради. Таким чином, КНП «КЛ Святого Пантелеймона» СМР змінила засновника із Сумської районної ради на Сумську міську раду, але при цьому продовжує надавати медичні послуги як територіальним громадам сіл, селищ, міст Сумського району, так і мешканцям Сумської міської територіальної громади, що входить до Сумського району. КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» СМР відповідає вимогам кластерного закладу охорони здоровʼя згідно критеріям Порядку функціонування госпітальних округів і госпітальних кластерів встановлення їх меж (додаток до Постанови КМУ N°174).

 

 

 

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ У Сумському районі буде дві кластерні лікарні