Нацрада з питань телебачення і радіомовлення підтримала ініціативу Сумської райради щодо блокування росТБ в прикордонні

 

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення України підтримала ініціативу Сумської районної ради щодо блокування російського телебачення та посилення українського мовлення в прикордонних населених пунктах Сумського району, - про це йдеться в листі Нацради від 18 квітня ц.р. до Сумської районної ради.

 

Відзначено, що на прикордонні території сільських та селищних рад Сумщини мають вплив 11 російських радіостанцій. Оскільки аналогове телевізійне мовлення було певною альтернативою засиллю російських програм на прикордонні, особливо в місцях «білих плям» цифрового покриття українських мультиплексів, Національна рада підтримує необхідність його відновлення, про що повідомила Раду Національної безпеки та оборони України та Кабінет Міністрів України.

Наразі Національна рада звернулася до НСТУ із запитом щодо вирішення питання фінансового забезпечення для відновлення аналогового телевізійного мовлення відповідно до ліцензій на мовлення.

Окрім того, актуальним для прикордоння є також збільшення потужності діючих засобів мовлення. Національна рада вирішує це питання у співпраці з УДЦР, Генеральним штабом Збройних Сил України, постачальниками електронних комунікаційних послуг (Концерн РРТ, ТОВ «ЗЕОНБУД») та мовниками. Регулятор звернувся до ДП «Український державний центр радіочастот» щодо можливості збільшення потужності існуючих 56 радіопередавачів у Сумській області на час воєнного стану в Україні.

Наразі на погодженні в ГШ ЗСУ знаходяться збільшення потужності на 4-х частотах, зокрема у м. Суми 89,1 МГц («Радіо РОКС –Україна»). Також ГШ ЗСУ узгоджено збільшення потужності діючих передавачів цифрового телебачення на 21, 25, 36, 42 ТВК у с. Овлаші та 51 ТВК у м. Суми. За інформацією ТОВ «ЗЕОНБУД» від 05.04.2023 вже забезпечено трансляцію програм зі збільшеною потужністю передавачів у прикордонних  населених пунктах.

Також з метою розширення покриття багатоканальної цифрової мережі МХ-1 Національною радою прораховано додаткові канали для смт. Краснопілля. Наразі також розпочато заходи для  будівництва висотної споруди на території Краснопільської територіальної громади.

Нагадаємо, що 7 квітня 2023 року на пленарному засіданні Сумської районної ради, депутатський корпус  одноголосно підтримав  рішення щодо забезпечення інформаційної безпеки та захисту територіальної цілісності України блокування російського телебачення та покриття українським телебаченням всієї території прикордонних населених пунктів Сумського району та відповідне звернення до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення України.

 

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Нацрада з питань телебачення і радіомовлення підтримала ініціативу Сумської райради щодо блокування росТБ в прикордонні