Пенсія на пільгових умовах трактористам-машиністам, безпосередньо зайнятих у виробництві сільськогосподарської продукції

    Відповідно до статті 13 Закону України від 05 листопада 1991 р. №1788 “Про пенсійне забезпечення” право на достроковий вихід на пенсію мають зокрема трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 30 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі.

    До трактористів-машиністів відносяться працівники, які оформлені на роботу трактористами-машиністами та постійно зайняті на тракторах та інших самохідних сільськогосподарських машинах у виробництві сільськогосподарської продукції  протягом повного польового періоду в рослинництві або протягом календарного року в тваринництві.

    Єдине найменування професії механізаторів сільського господарства "тракторист-машиніст" було введено в 1961 році і охоплює такі професії: бульдозеристи, бульдозеристи-скреперисти, грейдеристи, комбайнери, машиністи дощувальних машин, машиністи льноконоплезбиральних машин, машиністи скреперів, скреперисти, машиністи чайнозбиральних машин, машиністи екскаваторів, механіки-водії бавовнозбиральних машин, механіки-водії самохідних широкозахватних сінокосилок, механіки-комбайнери, трактористи, трактористи-бульдозеристи.

    Для оформлення пенсії на пільгових умовах трактористам-машиністам згідно “Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” потрібно надати такі документи:

- оригінал та копія паспорту;

-  оригінал та копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;

- оригінал та копія трудової книжки;

- оригінал та копія документів про освіту (диплому, свідоцтва тощо);

- оригінал та копія військового квитка;

         - документи про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993р. №637 “Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній”.

    Потрібно звернути увагу, що є нюанси у визначенні права на пільгову пенсію трактористам-машиністам. Трактористи-машиністи допоміжних сільських господарств, які не мають самостійного балансу і знаходяться в складі промислових, будівельних, транспортних та інших підприємств і організацій, також мають право на пільгову пенсію, якщо займаються виробництвом продукції рослинництва і тваринництва, що підтверджується положенням про це господарство, статутом.

    Трактористи-машиністи селянсько-фермерського господарства мають право на пільгову пенсію за умови, що господарство є юридичною особою, займається виробництвом сільськогосподарської продукції рослинництва і тваринництва.

    Пенсія на пільгових умовах трактористам-машиністам не призначається, якщо:

                 - трактористи-машиністи працюють, наприклад, на цегельних, консервних заводах колгоспів, оскільки безпосередньо не зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції;

                 - трактористи-машиністи постійно зайняті на причепних і стаціонарних установках і агрегатах;

                 - за одним трактором, що працював у виробництві сільськогосподарської продукції, було закріплено два трактористи, які працювали позмінно. Адже зазначені трактористи не були зайняті на цій роботі постійно, і працюючи лише на тракторі, вони не виконували встановленого мінімуму, а у вільний від роботи на тракторі час працювали на інших роботах.

    Час проходження строкової військової служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах трактористу, якщо на момент призову на строкову військову службу особа навчалася за фахом у професійно-технічному навчальному закладі, працювала за професією або займала посаду, що передбачала право на пенсію на пільгових умовах. Час навчання в професійно-технічному навчальному закладі і час проходження строкової військової служби, які зараховуються до пільгового стажу, не повинні перевищувати наявного стажу роботи, що дає право на пенсію на пільгових умовах.

    Період навчання зараховується до стажу, що дає право на пенсію на пільгових умовах трактористу, якщо перерва між днем закінчення навчання і днем зарахування за набутою професією не перевищує трьох місяців.

 

Горбач Наталія, головний спеціаліст відділу обслуговування громадян №2 Сумського об'єднаного, управління Пенсійного фонду України Сумської області

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Пенсія на пільгових умовах трактористам-машиністам, безпосередньо зайнятих у виробництві сільськогосподарської продукції