Червоненському хору – 80 років!!!!

  5 липня  у Червоненському сільському будинку культури відбувся ювілейний концерт – святкували 80-річчя з дня заснування хорового колективу. Це стало знаковою подією в культурно-мистецькому житті району. Вшанували ювілярів земляки та друзі з різних куточків  Сумщини. Гостей, жителів села і головне - талановитих аматорів сцени привітали голова районної ради Володимир Балицький, перший заступник голови районної державної адміністрації Юрій Коваленко, головний спеціаліст управління культури і туризму Сумської ОДА Тетяна  Коршак, начальник відділу культури РДА Юрій Холодьон. Посадовці подякували артистам за любов до української пісні,  за збереження традицій, за безцінний внесок у мистецьку палітру району та побажали натхнення і подальших творчих злетів. 

    Керівника народного аматорського хору Червоненського СБК - заслуженого працівника культури України Василя Деркача, плеяду солістів та учасників колективу нагородили Грамотами управління культури і туризму Сумської ОДА, голови Сумської РДА, голови районної ради, відділу культури Сумської РДА. Вітали червоненських митців ветерани хору, а також зачарували піснями колеги по сцені – тріо Кровненського СБК Юрій Харченко, Микола Самілик, Савелій Непийвода. Лідія Савченко, керівник вокальних колективів, талановита учениця маестро Василя Деркача разом з червоненськими берегинями підготували ювілярам творчий подарунок. Привітання. Квіти. Оплески. Визнання талантів.

    На ювілейний концерт зібралося декілька поколінь. Для вдячних глядачів, у переповнену залу, зі сцени линули  авторські твори  керівника хору, чудові українські народні пісні. Представлена програма червоненськими митцями сцени – злет майстерності, високохудожня композиція пат-ріотизму: «Мати-Україна» (слова і музика заслуженого працівника культури України Василя Деркача); творчий доробок земляків «Горобина червона» (слова Павла Скорика, музика Василя Деркача); як завжди величній «Реве та стогне Дніпр широкий» у виконанні ювілярів - зал аплодував стоячи.

    Жителі старого села пам’ятають ті роки, коли був створений хор, одним із засновників був Федір Іванович Лаврик, світла йому пам’ять. Він, до речі, колись пригадував, що тоді пісня звучала повсюди - на вулиці, в полі, в домівках. Молодь села вирішила: коли в селі так багато чудових голосів, чому б не створити свій хор. З самого початку репетиції хору почали відвідувати сорок червоненців. Першими керівниками колективу були композитор і хормейстер Микола Петрович Дейнеховський, хореограф Олександр Петрович Дідик-Арський, режисер Олександр Максимович Льдов-Настенко. Найактивніші учасники хору відвідували ще і хореографічний  та драматичний гуртки.

    П’ятдесятих років випускник Харківської консерваторії Петро Йосипович Данілов створив у складі капели оркестрову групу, яка виступала в концертах і окремо як домровий оркестр. Численні виступи, творчі обміни зробили колектив знаним і за межами Сумщини.

    З 1966 року хором керував Микола Іванович Коровай. Через чотири роки на обласному фестивалі аматорів Червоного відзначили Дипломом І ступеня і срібною медаллю. Ще рік творчості – і в колективу почесне звання народного самодіяльного хору народної пісні. Це звання підтвердили і на Всесоюзному конкурсі самодіяльних хорових колективів - перше місце і Диплом І ступеня. Керівник хору М. І. Коровай був нагороджений золотою медаллю лауреата, а музичний керівник О. А. Соловйов - срібною. Великий успіх мали виступи солістів Людмили Мостипанової та Івана Дідусенка.

    Нових творчих злетів додав колективу художній керівник хору -  випускник Київського державного інституту культури імені О. Є. Кор-нійчука Василь Миколайович Деркач. 1980 р. - колектив отримав звання лауреата республіканського телетурніру «Сонячні кларнети». Творчі успіхи талановитих червоненців завойовували душі шанувальників як на батьківщині, так і в різних куточках України.

    За досягнуті успіхи у вокальному мистецтві солістці хору Людмилі Мостипановій було присвоєно звання «Заслужений працівник культури України».

    Принесли славу пісенному Червоному селу та стали улюбленцями глядачів Тамара та Іван Закорки, Людмила та Микола Мостипанови, Володимир та Тетяна Татаренки, Людмила Кругляк, Олександр Хомиця, Микола Пасько, Іван Копиця, Зінаїда Бурик, Наталя Ковпак, Надія Кошелева, Наталя Кравченко, Олена Лаврик, Іван Єрмоленко, Ольга Сергієнко, Микола Циганенко та інші. Виправдали надії ветеранів хору молоді виконавці: Олександр Симоненко,  Віталій Циндренко, Ольга Ківаєнко, Віталій Михайленко, Алла Сергієнко, Оксана Ланчак,  Валентина Водяницька та інші.

    Ювілейний концерт зачарував усіх глядачів високим рівнем виконавської майстерності,  душевною теплотою звучання. Вслухаєшся в спів червоненців і віриш – село житиме.

 

 

За матеріалами газети «Вперед»

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Червоненському хору – 80 років!!!!