Майстер-клас у ТОВ АФ «Северинівська»

    Традиційний День поля відбувся на северинівських землях. Зустріч з обміну досвідом районних сільгоспвиробників, науковців, ветеранів сільського господарства відбулася у час, коли оцінюється визрівання майбутнього врожаю по кожній культурі.

    В агрофірмі під урожай цьогороку посіяно озимої пшениці 687 га.

    Ми побували на різних полях ТОВ АФ «Северинівська». Тут професійно відбувся обмін досвідом.Аграрії відзначали високий рівень землеробства, що сповідується тут десятиліттями. Стан полів засвідчив, що тут за вимогами агротехнологій доглядаються посіви – відсутня забур’яненість, зернові площі рівні, сільгоспкультури радують око. Спочатку коментарі від господаря І.С.Хозова, головного агронома господарства. Поспілкувався з аграріями щодо особливостей відкритої лабораторії землеробства, застосування сучасних технологій, використання нових сортів зернових культур заступник директора Інституту сільського господарства Північного Сходу, кандидат сільськогосподарських наук М. Г. Собко.

    Приємно, що в огляді полів взяли участь Герой Соціалістичної Праці В.І.Ворошилов, голова райдержадміністрації І.В.Кривозуб, голова районної ради В.П.Балицький, досвідчені в сільському господарстві В.М.Ватилик, Є.Г.Старинський, Є.І.Поляков, М.К.Пузік.

    Побувавши на северинівських полях, побачили результат того, що дає правильно організована сівозміна, система грунтозахисного обробітку, раціональне використання мінеральних добрив і засобів захисту рослин,  волого- й енергозберігальні технології вирощування зернових, зернобобових, технічних  культур.

    Оглядаючи кожне поле, говорили про важливе - попередники, насіння, захист, підживлення. Сільгоспвиробники мали змогу розповісти й про стан культур, особливості землеробства у їхніх господарствах.

    Про особливості формування урожаю сільськогосподарських культур розповів колегам і ветеранам зі свого досвіду директор ТОВ АФ «Северинівська» І.С.Хозов, акцентувавши на головному - це суворе дотримання сівозміни, використання сидератів, внесення мінеральних добрив. Посівний матеріал – не нижче ІІ репродукції.

    Люди в агрофірмі – це головне. Невипадково протягом багатьох років у механізаторському загоні ми бачили звитяжця праці Володимира Ворошилова. Неодноразово на сцені северинівського СБК під час обжинків вшановується армія механізаторів, на що колись директору порадили: а чи не простіше придбати агротехніку, при якій мінімум задіяно працівників. На що Іван Сергійович усміхнувся: «Я знаю їх усіх з діда-прадіда… Є у хлопців робота, є добробут в родинах, порядок у селі».

    Відрадно, що у ТОВ АФ «Северинівська» від директора до механізатора, від батька до сина передається вірність рідній землі. Сини, освоївши ази землеробства, стають справжніми професіоналами.

    Начальник управління АПР РДА Григорій Пархоменко відзначив успіхи директора і головного агронома. Цікавимибули продемонстровані управлінням АПР слайди – характеристики посівів, стану тваринництва.

    Тут добрі результати – високі показники галузі, добробут родин сільчан, а також соціально-відповідальна підтримка інфраструктури населених пунктів сільської ради.

    Відрадно, що на майстер-класі у ТОВ АФ«Северинівська» поруч з теперішніми аграріями були ветерани сільськогосподарської галузі – це добра традиція Сумського району. Голова районної ради Володимир Балицький подякував аграріям за успішно проведену весняно-польову кампанію, побажав гарної і погожої днини:

    - Приємно, що уСумському районі склалися добрі  традиції - в пошані ті, хто працює на землі. Щира вдячність усім, хтонавчав як любити землю та працювати на ній. Дякую аграріям, якіпрацюютьне тільки на високі показники, а й на зміцнення села, вцілому України.

    Учасники Дня поля відзначали добрі види на врожай практично усіх культур, а ще – вказівники із назвами і характеристиками культур,обкошені узбіччя, впорядковані дороги. З першого погляду видно – на цій землі є справжній господар. Дійсно, як відзначили керівники сільгосппідприємств, фермери, керівництво району, ветерани – у господарстві, попри складні часи, усе зроблено за вимогами сучасного землеробства. Поля северинівців порадували всіх учасників лабораторії відкритого землеробства. Цінують у районі людей, які працюють на землі, роблять багатшим наше село, нашу країну.

 

За матеріалами газети «Вперед»

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Майстер-клас у ТОВ АФ «Северинівська»