Пам’ятник

    Великий вклад у перемогу в Другій світовій війні українців. Жителям Сумщини випало немало випробувань. Так на фронтах, в партизанській і підпільній боротьбі від бомб, снарядів і репресій окупаційних властей наш край втратив понад 200 тисяч українців. Понад 78038 жителів області були вивезені на каторжні роботи до Німеччини. 1613 воїнів-земляків загинули на території області, 17378 – за визволення Європи. В області загинуло 1578 партизанів і підпільників.

    Нині на місцях кровопролитних боїв за визволення сумської землі – братські могили, пам’ятники, обеліски, гранітні стели з викарбуваними іменами загиблих. Ми пам’ятаємо усіх, хто поруч з українцями віддав життя за нашу землю, за Перемогу. Віддаляється у часі ця страшна війна, але й досі відкриваємо імена тих, хто значилися безіменними. Пам’ятаємо. Вшановуємо.

    До 70-річчя Перемоги в усіх населених пунктах ремонтували, реставрували пам’ятники, облаштовували прилеглу територію. Напередодні у Сульській територіальній громаді, у Печищі, завдяки спільним зусиллям органів місцевого самоврядування, фермерських господарств Шепіля Я.А. та Іщенка В.М. придбали матеріали для ремонту постаменту і пам’ятника. Громада вдячна усім небайдужим землякам, а також вкладену працю Гончаренка С.К., Дроздова Г.М. та інших працівників НВК, колективів фермерських господарств.

    На пам’ятній дошці  зазначено, що в братській могилі поховано дванадцять воїнів-визволителів. Вони поки що значаться безіменними, та пошук триває. З цієї території на фронт пішло 670 мешканців, з них 400 не повернулися.

    Цього річ на урочистості прийшов єдиний учасник бойових дій Віктор Федорович Гончаренко, який пройшов фронтові дороги 1943-1945 років.

    Вшановуємо. Пам’ятаємо.