Семінар–нарада у Юнаківці

    Минулого тижня Юнаківка радо вітала учасників районного семінару-наради.

 

Дещо з історії

    Територія навколо Юнаківки була заселена з давніх давен. За сім кілометрів від села збереглись залишки 4 стародавніх курганів. Тут було поселення оточене валом. За часів Київської Русі / початок ХІІ століття / в ньому жили намісники Чернігівського князя , які збирали данину у населення в долині Сейму і спостерігали за переміщенням половців. В результаті монгол-татарської навали поселення було знищене.

    Село Юнаківка засноване в 1685 році  вихідцями з Волині, що оселялися недалеко від городища, на землях судді Сумського полку Семена Андрійовича Юнока.

    Від його прізвища і походить назва слободи. Під час шведської навали в 1708-1709 роках сюди переселилася частина жителів Ромен. За короткий час невеличке поселення перетворилось на значний населений пункт. У 1790 році у селі проживало 5,9 тис. чол. Спочатку Юнаківка входила до складу Сумської сотні Сумського полку , а потім ( з 1780 ) до Сумського повіту Харківського намісництва. З 1796 року – волосний центр Сумського повіту Слобідсько-Української , а з 1835 р. Харківської губернії.

     Переселенці відразу потрапляли і в феодальну залежність .Сотник С.Юнок, який у 1684 році  володів угіддями по річці Локні і в різних урочищах ,швидко прибрав до своїх рук також довколишні незаймані землі. Юнаківка була одним із головних центрів повіту. Тут щонеділі відбувалися базари , 4 рази на рік – ярмарки.

    У 1727 році син сотника продав землі навколо Юнаківки разом з підданим князю М.Голіцину. Нові власники побудували в селі цегельний, селітровий, цукровий та пивоварний заводи, фабрику з виробництва килимів та суконну.

    У 1793 році почалося будівництво  церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Освячено храм 1806 року.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці. Фото 1914 року

Церква Різдва Пресвятої Богородиці. Фото 2014 року

    10 листопада 2004 року на ХІУ сесії двадцять четвертого скликання Сумської районної ради було затверджено  герб і прапор Сумського району ,на яких зображено цю церкву.

    За князів Голіциних в ХІХ столітті в селі були відкриті перші школи.

    В 1979 році була побудована нова школа з проектною потужністю 600 учнів. Сьогодні в школі навчається 110 учнів .Педагогічний колектив налічує 21 чоловік.

    За час існування школи з її стін вийшли лікар, доктор медичних наук В.О.Бєльський, винахідник В.Я. Плющенко, поет І.Д. Калініченко, генерали армії .В.О.Конопленко, Г.М. Лишенко, заслужений тренер України з легкої атлетики О.І.Швець, диригент Г.А. Кияницький, артист Московського театру ім. Станіславського та Немировича-Данченка П.П. Патяка, заслужений артист України, співак Л.Г.Матвієнко.

    На даний час на території ради функціонують установи: амбулаторія загальної практики сімейної медицини,  дитячий садочок,  школа, будинок культури, бібліотека, поштове відділення зв’язку.

 

Подорож по Юнаківці

    Минулого тижня на базі Юнаківської сільської ради відбувся виїзний семінар-нарада для сільських, селищних голів, секретарів, землевпорядників на тему: «Про деякі питання щодо реалізації сільськими, селищними радами Сумського району та їх виконавчими органами власних та делегованих повноважень у сфері земельних відносин та торгівельного, побутового обслуговування населення»

    Участь у семінарі взяли Володимир Балицький – голова Сумської районної ради, Микола Соловей – заступник голови Сумської районної ради, Віктор Гримайло – голова Сумської районної державної адміністрації, Анатолій Салогуб – заступник голови Сумської районної державної адміністрації, апарат районної ради.

    Радо вітав учасників семінару Юнаківський сільський голова Григорій Скляров, який ознайомив  присутніх з роботою підприємств, установ та організацій соціальної сфери розташованих на території Юнаківської сільської ради.

    Розпочалася подорож селом із Юнаківської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Директор школи Валентина Кузьменко розповіла гостям про роль навчального закладу в забезпеченні надання освітніх послуг населенню с.Юнаківка. Присутні оглянули затишні навчальні класи, відремонтований спортзал, тренажерний зал, у якому сільський голова особисто продемонстрував вправи на тренажерах.

    Завітали учасники семінару до історичної цінності Юнаківки – краєзнавчого музею. Музей таємничий, змістовний. Береже у собі пам'ять усіх історичних подій, пов’язаних із селом.

У шкільному музеї

    Знайомство із Юнаківкою продовжилося на прикордонному загоні «Юнаківка». Начальник прикордонного загону Юрій  Михайлюкпроінформував учасників семінару про співпрацю територіальної громади Сумського району      та прикордонників в забезпеченні непорушності кордонів України.   

    Про стан забезпечення доступності та якості медичного обслуговування населення територіальної громади присутні дізналися, відвідавши АЗПСМ с. Юнаківка.

    Цього дня головний лікар Сумської ЦРКЛ Володимир Поцелуєв та головний лікар КЗ СРЦ ПМСД Світлана Метенко подарували для Юнаківської АЗПСМ  геманометр «Мінігем +» – апарат за допомогою якого робиться клінічний аналіз крові та досліджується вміст гемоглобіну.

    Далі подорож продовжилася ознайомленням стану організації торгівельного обслуговування населення на території Юнаківської сільської ради, а саме: торгівельного закладу ФОП Пройдисвіт О.М.. На базі цього торгівельного закладу начальник відділу захисту прав споживачів управління підприємництва та споживчого ринку Сумської міської ради Катерина Боженко змоделювала процес перевірки об’єкту торгівлі представниками місцевого самоврядування.

    Після ознайомлення з торгівельним закладом учасники семінару завітали до Юнаківського дошкільного навчального закладу «Малятко». Яскравий, кольоровий, казковий, по-домашньому затишний садочок захопив присутніх не лише, величезною територією, повноцінно облаштованими кімнатами, але й «кімнатою українства» у якій зберігаються речі українського побуту, вишиванки, рушники. Як розповіла завідувач Юнаківським дошкільним навчальним закладом «Малятко» Тетяна Козлова, це не тільки заслуга персоналу, але й величезна спільна робота виконавчого комітету Юнаківської сільської ради та бізнес-структур, які забезпечують належні умови для здобуття дошкільної освіти на селі.

На гостинах у ДНЗ «Малятко»

Голова Северинівської сільської ради Віра Северин в українській кімнаті ДНЗ «Малятко»

    Після колиски дитинства с.Юнаківка присутні познайомилися із Юнаківським парком, який був закладений жителями села у 1965 р., як символ миру, праці, дружби в дар прийдешнім поколінням. На території парку розташовані скульптури тварин, старий фонтан та Юнаківський  сільський будинок культурита сільська бібліотека.

Делегація семінару у Юнаківському парку

    Директор будинку культури Микола Кірієнко та завідувач Юнаківською сільською бібліотекою Світлана Мітенкоінформували учасників семінару про роль і місце закладів культури в житті громади.

    На цьому подорож по чарівній Юнаківці закінчилася і учасники розпочали пленарну частину семінару.

 

Теорія та обмін досвідом

    Розпочав теоретичну частину семінару-наради Григорій Скляров, який розповів про діяльність виконавчого комітету Юнаківської сільської ради по виконанню власних та делегованих повноважень.

    Про державне регулювання цін і тарифів на товари та послуги для населення присутніх інформував Віктор Овраменко Борисович – заступник начальника управління розвитку споживчого ринку та підприємництва, начальник відділу торгівлі та цінової політики департаменту економічного розвитку та торгівлі Сумської обласної державної адміністрації.

    Катерина Боженко - начальник відділу захисту справ споживачів управління підприємництва та споживчого ринку Сумської міської ради зупинила увагу присутніх на порядку проведення  перевірок у  суб’єктів господарювання сфери торгівлі і послуг,  у тому числі ресторанного господарства,акцентувала на додержаннізаконодавства у сфері захисту прав споживачівта основних нормативних документах, які регламентують діяльність підприємств сфери торгівлі, ресторанного господарства та побуту.

    Заступник начальника управління Держземагенства в Сумському районі Наталія Шевченко розповіла присутнім про деякі питання щодо регулювання земельних відносин у сфері комунальної власності, а саме: про порядок продажу земельних ділянок комунальної власності для комерційних цілей; про порядок затвердження грошової оцінки земельних ділянок комунальної власності ( в межах населених пунктів); про порядок зміни цільового призначення земельної ділянки. Дуже гарно, що кожному учаснику були надані інформативні матеріали, тому й не дивно, що багато дискутували, жваво обговорювали, ділилися досвідом.

    По закінченню зустрічі голова Сумської районної ради подарував виступаючим книгу про Сумський район. Усі учасники були задоволені від проведеного семінару-наради й щиро дякували ініціатору проведення Сумській районній раді.

Книга про Сумський район для Катерини Боженко

    Юнаківка – село з дивовижною долею. Дуже приємно, що і виїзний семінар-нарада для сільських, селищних голів, секретарів, землевпорядників залишив свій слід на сторінці Юнаківської історії.

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Семінар–нарада у Юнаківці