Слайди новин

Сумчани отримали право на виплати ВПО та мораторій на припинення комунальних послуг

Сумчани отримали право на виплати ВПО та мораторій на припинення комунальних послуг

  12 квітня 2024 року Мінреінтеграції України внесено зміни...

Лебединська міськрада виділила військовим кошти для закупівлі безпілотників та РЕБ

Лебединська міськрада виділила військовим кошти для закупівлі безпілотників та РЕБ

  Голова Сумської районної ради Геннадій ДЕМ'ЯНЕНКО взяв участь...

  • Сумчани отримали право на виплати ВПО та мораторій на припинення комунальних послуг

    Сумчани отримали право на виплати ВПО та мораторій на припинення комунальних послуг

  • Посилення ППО, зброя для воїнів та санкції проти РФ: Президент звернувся до країн – учасниць засідання Європейської ради

    Посилення ППО, зброя для воїнів та санкції проти РФ: Президент звернувся до країн – учасниць...

  • Лебединська міськрада виділила військовим кошти для закупівлі безпілотників та РЕБ

    Лебединська міськрада виділила військовим кошти для закупівлі безпілотників та РЕБ

Навчальний рік розпочався не лише для школярів і студентів, а й для сумських посадовців, адже перший тиждень вересня делегація держслужбовців з Сумської області провела в Польщі з робочим візитом в рамках грантової програми від Республіки Польща - «Співпраця в сфері громадської дипломатії -2017». Це обмін делегаціями і досвідом для активнішого  розвитку міст, та співпраці в культурній, туристичній, спортивній, інвестиційній сферах життя громад і територій, обмін і вивчення досвіду польських колег у проведенні реформ, а найголовніше розвиток і зміцнення  міждержавних зв’язків між Україною та Польщею. 

Візит сумчан в рамках програми тривав чотири дні: з 4-го по 7-е вересня, участь в якому взяли: заступник Сумського міського голови Степан ПАК, керівник Сумського міського фінансового управління Світлана ЛИПОВА, виконавчий директор «ICC Ukraine  в Сумській області»  та голова правління ГО «Міжнародна Асоціація Бізнес Партнерство»  – Ігор КОРОТИЧ,  директор Департаменту міжнародної співпраці «ICC Ukraine в Сумській області» - Сергій  ПОНІКАР, голови та депутати міських і районних рад. До складу делегації входив і голова Сумської районної ради Вадим АКПЄРОВ. 

-        Я хочу подякувати своїм польським друзям за запрошення, за те, що маю можливість сьогодні бути тут, разом з делегацією, - поділився своїми враженнями Вадим Вагіфович. - Такі зустрічі дуже важливі, тому що в Україні також впроваджуються реформи, які раніше були впроваджені тут, в Польщі. Поляки показують, що віддати повноваження на місця, гроші на місця, і дати можливість людям вирішувати самостійно – це правильно і продуктивно.

4 вересня у залі Люблінської ратуші Сумську делегацію привітав президент м. Любліна Кшиштоф ЖУК і відбулось спільне засідання з робочою назвою «школа мерів». На засіданні обговорили  актуальні теми :

-          «Децентралізація та реформа місцевого самоврядування – як фундамент суспільно політичних змін у Польщі» ;

-          «Бюджет за участю громадян, залучення громадян для прийняття рішень»;

-          «Розробка та впровадження стратегій розвитку міста, залучення іноземних інвестицій»;

-          «Організація та управління громадським транспортом, проекти ЄС».

 

Після «школи мерів» для представників Сумщини польські колеги підготували поїздку до Люблінського науково-технологічного парку та спеціальної економічної зони, для ознайомлення з роботою підприємств, що там створені і працюють .

Наступного дня делегати Сумщини прибули у Криницю-Здруй (Малопольське воєводство, Польща), де із 5 до 7 вересня відбувся вже щорічний ХХVII Міжнародний Економічний форум, тема якого - "Проект Європа. Рецепт на наступні десятиліття". З минулого року особлива увага Форуму в Криниці присвячена  й Україні.

 Теми, які дотичні до України на Форумі -2017 :

-  "Європейська стратегія для Карпат - нова якість прикордонного співробітництва",

- "Міжрегіональна громадська дипломатія - партнерство міст і регіонів на міжнародному рівні",

- "Перед черговим розширенням Євросоюзу і НАТО на Схід. Як гарантувати безпеку і можливості розвитку країнам Східної Європи?",

- "Польща - Україна. У пошуках нової моделі партнерства і співробітництва",

- "Україна 2014-2017: прогрес і розчарування",

- "Трудові мігранти з України на європейському ринку праці", - "Гібридні війни Російської Федерації проти України, країн Балтії та Польщі. Як протидіяти?" та багато інших.

Найбільший інтерес учасників Форуму -2017 викликали дискусії про українську реформу децентралізації, енергетичну політику, ситуацію з кримськими татарами, прикордонне співробітництво.

Наостанок учасники програми «Співпраця в сфері громадської дипломатії – 2017» відвідали місто Жешув, на прикладі якого вони побачили як місто, яке ще донедавна було так званим «безперспективним»,  завдяки визначеній Стратегії розвитку  перетворюється в процвітаюче місто, з розвиненою промисловістю та  інвестиціями.

-           Висновки з цієї поїздки для мене і моїх колег лише позитивні.  Будемо намагатись той досвід, який ми тут здобули, застосувати на території нашого, Сумського району. Ми рухаємось у вірному напрямку,  і Україна буде європейською, - підсумував участь у грантовій програмі очільник Сумського району Вадим АКПЄРОВ.

Ви тут: Головна сторінка Співпраця в сфері громадської дипломатії - 2017