Стабілізаційний фонд для усунення наслідків обстрілів прикордоння створюється на Сумщині

Вчора, 31 березня 2023 року в Сумській районній раді відбулась нарада щодо створення в регіоні стабілізаційного фонду для оперативного подолання наслідків та надання невідкладної  матеріальної допомоги мешканцям та громадам прикордоння, усунення нанесених збитків внаслідок системних обстрілів російською федерацією.

 

В обговоренні питання прийняли участь народний депутат України Михайло Ананченко, голова Сумської районної ради Геннадій Дем’яненко, перший заступник голови Сумської обласної ради Вадим Лисий, голова Сумської районної державної адміністрації – начальник районної військової адміністрації Роман Гученко, керівники департаментів фінансів та цивільного захисту населення Сумської обласної військової адміністрації Наталія Кошоленко та Тетяна Коськова. Територіальні громади Сумського району представляли - керівник правового управління Сумської міської ради Олег Чайченко, голова Хотінської селищної ради Микола Торяник, Бездрицької - Олександр Маркін, Білопільської міської ради - перший заступник голови Олександр Кожухов, Верхньосироватської - Зоя Нечипоренко, Ворожбянської міської ради - Андрій Дружченко, Краснопільської селищної ради - Ірина Юхта, Миропільської сільської ради - Олена Шаркова, Миколаївської сільської ради - Сергій Самотой, Миколаївської селищної ради - Сергій Пасько, Нижньосироватської сільської ради - В’ячеслав Суспіцин, Річківської сільської ради - Микола Солодовник, Садівської сільської ради - Іван Крючков, Степанівської селищної ради - Володимир Лукаш, Лебединської міської ради - перший заступник голови Ольга Зікєєва. Нажаль, голова Юнаківськоі громади Олена Сіма хворіла.

Виключно всі учасники наради підтримали ініціативу Миколи Торяника та  Геннадія Дем’яненка про створення Сумського районного стабілізаційного фонду для подолання наслідків обстрілів прикордонних громад. Пролунала єдина думка, що усунення лиха постійних обстрілів російської федерації вимагає консолідованого підходу, оперативного реагування та дієвого механізму. Нещодавні події у місті Білопілля, Річках та Миколаївці, системні обстріли Юнаківської, Хотинської, Краснопільської та Миропільської громад  слугують незаперечним підтвердженням цієї позиції. Відзначено, що метою фонду є консолідація фінансових ресурсів всіх рівнів для надання термінової та невідкладної допомоги постраждалим територіальним громадам, ліквідація наслідків обстрілів та оперативне проведення відновлювальних робіт.

Голова Сумської районної ради Геннадій Дем’яненко, - «Ми зустрілися з Миколою Івановичем (голова Хотінської громади, - ред.) в Білопіллі. Приємна зустріч, але привід - ні. Зрозуміло - всі заклопотані, розбір завалів, метушня. Але він монотонно, по-господарські - нам потрібно терміново та юридично вірно визначити механізм допомоги громадам від обстрілів. Нашої спільної допомоги. Це наші спільні втрати і горе. І ми разом повинні їх вирішувати. Але правильно і без бюрократичних перепон. Вірні та своєчасні слова мера, який на своєму, як то кажуть, місці. Упевнений, що на сьогоднішній наради цю позицію ми консолідовано реалізуємо. Це наша спільна справа і жоден посадовець чи громада не лишаться осторонь цієї проблеми».

Водночас керівник органу контролю Сумської обласної ради  Микита Баня повідомив, що в Сумському районі є положення про порядок створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, а також положення про цільовий фонд розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури району у складі спеціального фонду районного бюджету. Але для їх ефективного використання необхідні відповідні зміни, які дадуть можливість надання оперативної матеріальної допомоги громадам по усуненню нанесених збитків внаслідок обстрілів.

 

 

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Стабілізаційний фонд для усунення наслідків обстрілів прикордоння створюється на Сумщині