Правлінням Фонду соціального страхування України затверджено нову форму заяви-розрахунку

       Сумське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області повідомляє, що Правлінням Фонду соціального страхування України 19.07.2018 року прийнято Постанову №12, якою затверджено новий Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

       З 01 жовтня 2018 року почне діяти нова форма заяви-розрахунку для надання матеріального забезпечення застрахованим особам та окремих виплат потерпілим на виробництві. Документ оформляє та подає до Сумського відділення страхувальник (роботодавець).Нова форма заяви-розрахунку об’єднала документи, на підставі яких здійснювалось фінансування страхувальників до реорганізації Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

       Зокрема, відповідно до прийнятого Порядку, оформлена заява-розрахунок може бути подана роботодавцем і прийнята Сумським відділенням в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису.

     Крім того, Порядок запроваджує нові підходи до обслуговування страхувальників, дозволить вдосконалити систему фінансування та упередити можливі помилки при визначенні розміру допомоги та страхових виплат. 

      З цією метою Сумським відділенням буде здійснюватися попередній контроль правильності нарахування виплат та у разі виявлення помилок надаватимуть рекомендації страхувальнику щодо їх усунення ще до фінансування витрат. Це дозволить уникнути штрафів, які сьогодні можуть накладатися на роботодавця у разі виявлення неправомірного використання коштів Фонду соціального страхування України під час перевірок за фактом вже профінансованих заяв-розрахунків. 

     Перевірка заяви-розрахунку, надання рекомендацій за її результатами та фінансування виплат застрахованій особі здійснюється Сумським відділенням упродовж 10 робочих днів після надходження заяви-розрахунку від роботодавця. 

     Відповідно до частини другої статті 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», допомого по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах виплачується застрахованим особам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

     Також з 01 жовтня 2018 року набирає чинності система інформування роботодавцем про здійснені виплати застрахованим особам, що має на меті зменшити ризики можливих затримок при компенсації застрахованим особам втраченого заробітку за період хвороби (оплата за листками непрацездатності), виплаті допомоги по вагітності та пологах, здійсненні страхових виплат потерпілим на виробництві.

     Ознайомитися з даним Порядком та новою формою заяви-розрахунок можна на сайті Фонду соціального страхування України www.fssu.gov.ua.

 

     Начальник Сумського відділення

     УВДФ ССУ у Сумській області

     Сахнюк Г.В.

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Правлінням Фонду соціального страхування України затверджено нову форму заяви-розрахунку