Пам’ять жила і житиме

    У Сумському районі встановлено 201 прізвище фронтовиків, які поховані у братській могилі с.Червоної Діброви (Токарівська сільська рада). Сумська районна рада  стала ініціатором вшанування воїнів.

    У селі, на табличці пам’ятника, були навічно записані імена  жителів- героїв,   уродженців сіл  Червоної Діброви і Зацарного, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни. Через невблаганний плин часу не стало дерев’яної таблички, а імена  визволителів поновлені зі спогадів односельців. Вони пригадували нерівні, кровопролитні бої і ту дорогу ціну, яку заплачено за перемогу на червонодібровських схилах. Мали здогадки -  загинуло  в цих місцях значно більше людей Ветерани зверталися  до багатьох інстанцій. Врешті – решт  з  Центрального архіву  Міністерства оборони РФ надійшла  звістка, про те, що  у вказаних місцях  Сумського району загинув 201 воїн.   Вшанувати пам'ять  визволителів керівники  Сумського району  вирішили  урочисто  8 травня поточного року – у День пам’яті та примирення.   

    За ініціативи голови  Сумської районної ради  Володимира Балицького та  голови Сумської районної держадміністрації Ігоря Кривозуба створена робоча група з підготовки заходів по увічненню пам’яті про загиблих воїнів, похованих у братській могилі.

    Неординарна історія не залишила байдужими голову облдержадміністрації Миколу Клочка, більшість обласних депутатів, депутатів районної та сільських рад, аграріїв, підприємців, активістів громад. Тож спільними зусиллями віднайдені кошти на реконструкцію пам’ятника і встановлення гранітних плит з викарбуваними іменами.

    Географія батьківщини воїнів, які поховані в с. Червоній Діброві, досить обширна:Росія - 121, Киргизія - 29, Узбекистан - 16, Казахстан - 16, Україна - 11, Туркменістан - 2, невідомо - 2, Білорусь - 1, Грузія - 1, Таджикистан - 1, Вірменія –  І через сім десятиліть їхні рідні зможуть помолитися за упокій і торкнутися землі, яка прийняла їхніх дідів, братів, батьків, синів. Сумська районна рада звернулася до посольств  колишніх радянських республік, щоб розшукати рідних загиблих.

    Нещодавно члени  робочої групи з підготовки заходів по увічненню пам’яті про загиблих воїнів, похованих у братській могилі, побувала у Червоній Діброві.  

    Окреслений план заходів донесли до кожного учасника робочої групи на місці. Як от, завершення ремонту пам’ятника, виготовлення та встановлення меморіальних плит координує начальник відділу містобудування та архітектури РДА Михайло Міняйло.

    На місці виїзду учасники робочої групи, активісти громади, також, вирішили, як розв’язати проблемні питання щодо приведення в належний стан прилеглої до пам’ятника території, ремонту дороги та багатьох інших завдань, які необхідно виконати  у стислі строки, щоб урочисто відзначити увічнення пам’яті загиблих воїнів 

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Пам’ять жила і житиме