Першочергові питання діяльності прокуратури Сумського району у 2015 році

    Минув рік після трагічних і героїчних подій, під час яких Український народ згуртовано і з хоробрістю відстояв свою свободу і незалежність, здолавши тоталітарний режим. 2014 рік – це рік початку російської агресії – анексії Криму та окупації Сходу країни.

    Сьогодні Україна змушена воювати на два фронти. Перший фронт – це боротьба з окупантами, другий – з не меншим злом – корупцією. Успіх на першому фронті напряму залежить від перемоги над корупцією. Ми несемо пряму відповідальність перед українськими героями – і загиблими на Майдані та на фронті, і тими, хто перебуває сьогодні на передовій – за майбутнє Української держави.

    Діяльність прокуратури Сумського району в такий нелегкий час спрямована на всемірне утвердження верховенства закону та зміцнення правопорядку.З початку року прокуратурою вже виявлено низку актуальних кримінальних правопорушень.

    Так, у ході виконання функцій представницького характеру з питань надання у власність земельних ділянок на території Сумського району встановлено факт скоєння службовими особами Головного управління Держземагенства у Сумській області кримінального правопорушення.

    У порушення ст. ст. 7, 16 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», відповідними наказами затверджено проекти землеустрою щодо відведення та надання у приватну власність 22 земельних ділянок загальною площею 2,43 га на території дендрологічного парку загальнодержавного значення «Сумський», що розташований на території Червоненської сільської ради Сумського району.

    Зазначені правопорушення завдали істотної шкоди охоронюваним законом інтересам держави на загальну суму понад 61 тис. грн.

    Вказані відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем).

    У разі доведення вини службових осіб, їм загрожує арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та зі спеціальною конфіскацією.

    Разом з тим, під час опрацювання інформації щодо використання земель виявлено факт незаконного використання державних земель водного фонду загальною площею понад 300 га одним з підприємств Сумської області.

    Вказані відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 (самовільне зайняття земельної ділянки) КК України.

    Наразі прокуратурою проводяться вживаються заходи щодо підтвердження факту незаконного використання вищезазначених земельта повернення їху державну власність.

    Довідково:ч. 1 ст. 197-1 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до шести місяців.

    Крім того, прокуратурою району здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом підробки підприємцем документації про виконані на замовлення сільської ради роботи, внаслідок чого незаконно привласнено значну суму грошових коштів. В діях осіб вбачаються ознаки злочинів, передбачених ч.1 ст. 366, ч.4 ст. 191 КК України.

    Також, протягом поточного року вже виявлено 3 факти вчинення посадовими особами органів місцевого самоврядування адміністративних корупційних правопорушень за ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення (неповідомлення про конфлікт інтересів). За результатами судового розгляду одного зі складених протоколів, на порушника накладено адміністративне стягнення у розмірі 170 грн. На сьогодні 2 протоколи про корупційні адміністративні правопорушення перебувають на розгляді у Сумському районному суді.

    У січні цього року з органів місцевого самоврядування відповідно до вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» звільнено 1 особу, яка вчинила корупційне правопорушення, передбачене ст. 172-7 КУпАП.

    Персональні дані всіх осіб, що вчинили корупційні правопорушення внесені до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Такі особи в подальшому позбавлені права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

    Наразі відбувається трансформація системи прокуратури у напрямку європейських стандартів та запитів і очікувань українського суспільства.

    Створити нову, європейську правоохоронну систему, яка стане лідером змін і символом нової України, можливо лише спільними зусиллями, адже реформи не робляться зверху – вони починаються з самих найнижчих щаблів.

    Тому звертаюсь до кожного жителя Сумського району з проханням повідомляти прокуратуру про факти вчинення корупційних правопорушень на адресу: 40009, м. Суми, вул. Першотравнева, 12, а також на електронну адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

    Всі повідомлення будуть ретельно розглянуті під особистим контролем прокурора району, а винні особи невідворотно притягнуті до відповідальності.

 

 

Прокурор Сумського району

радник юстиції                                                                                                              О.Ткаленко

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Першочергові питання діяльності прокуратури Сумського району у 2015 році