Приміщення для ЦРКЛ: свої чи орендовані?

  24 лютого голова Сумської районної ради Володимир Балицький, заступник голови Сумської районної ради Микола Соловей, головний лікар Сумської ЦРКЛ Володимир Поцелуєв, голова Сумського регіонального відділення асоціації сільських, селищних рад Надія Масалітіна прийняли участь у роботі постійної комісії з питань контролю за використанням об’єктів комунальної власності та приватизацією Сумської міської ради, під головування першого заступника міського голови Володимира Войтенка.

    На порядку денному питання: «Про передачу майна територіальної громади міста Суми, а саме: чотирьох корпусів п’ятої міської клінічної лікарні (чотириповерхового хірургічного корпусу, двоповерхового корпусу поліклініки, одноповерхового інфекційного корпусу, складських приміщень) та земельної ділянки площею 2,2 га у спільну власність громади сіл та селищ Сумського району».

 

Інформаційна довідка

    Протягом багатьох років більше 63-ох тисяч населення Сумського району, що проживає у 125 населених пунктах, не має можливості отримувати повноцінну медичну допомогу у зв’язку з відсутністю належної матеріальної бази, а саме, власного приміщення районної лікарні. Така ситуація склалась внаслідок рішень, що приймались сесіями Сумської обласної ради попередніх скликань, після яких мешканці Сумського району щоразу залишались без власних приміщень для районної лікарні.

    Так, у 1978 році приміщення, які споруджені для Сумської районної лікарні за рахунок агропідприємств району в смт. Степанівка, рішенням Сумської обласної ради були передані стаціонарному відділенню обласного туберкульозного диспансеру.

    До 2003 року Сумська центральна районна лікарня знаходилась в приміщеннях по вулиці Дзержинського, 4 та приміщеннях по вулиці Санаторна, 1 міста Суми.

10.10.2003 року об’єкти нерухомості майнового комплексу Сумської центральної районної лікарні безпідставно були передані до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Сумської області. (Фактично відійшло до м. Суми).

    З 2003 року Сумська центральна районна лікарня орендує приміщення п’ятої міської клінічної лікарні.

    Орендовані приміщення за адресою Марко Вовчок, 2 експлуатуються вже протягом 50-ти років, тому мережа водо - та теплопостачання, каналізація, протипожежна система  має стовідсоткову зношеність і часто виходить з ладу. Балансоутримувачем (5-та міська клінічна лікарня) не проводилися ремонти вищевказаних мереж.

    За період 2003-2014 років для проведення ремонтних робіт в орендованих приміщеннях було витрачено більше 3 млн. гривень з бюджету Сумського району та біля 500 тисяч гривень спонсорських коштів.

    На даний час тут відсутні власні гаражі, підсобні та складські приміщення, пральня, дезкамера.

    Існують також проблеми із забезпеченням харчування хворих. Свого харчоблоку лікарня не має. Приготування їжі здійснюється на харчоблоці смт. Хотінь, який розташований на відстані 30 км від м. Суми. Доставка їжі проводиться три рази в день, що створює відповідні труднощі та призводить до значних фінансових витрат.

    Відповідно до очікуваної адміністративно - територіальної реформи передбачається укрупнення Сумського району - об’єднання декількох районів Білопільського, Краснопільського, Сумського та частини Лебединського районів в один адміністративний округ. При цьому обсяг надання вторинної медичної допомоги, яку здійснює Сумська центральна районна клінічна лікарня, збільшиться в рази, тому вже сьогодні потрібно готувати відповідну матеріально-технічну базу.

    Управління охорони здоров’я Сумської обласної державної адміністрації в листі заступнику голови Сумської обласної ради Толбатову В.М., проаналізувавши роботу стаціонарних відділень Сумської центральної клінічної лікарні та Сумської міської клінічної лікарні №5, засвідчило належне використання ліжкового фонду та збереження доступності стаціонарної допомоги мешканцям територій обома лікувальними закладами і констатувало можливість функціонування зазначених лікувальних закладів на наявних площах, а також рекомендувало передати приміщення чотирьох корпусів п’ятої міської клінічної лікарні (чотириповерхового хірургічного корпусу, двоповерхового корпусу поліклініки, одноповерхового інфекційного корпусу, складських приміщень) та земельної ділянки площею 2,2 га у власність територіальній громаді Сумського району.

    Комісія, створена за дорученням голови обласної державної адміністрації №13-ОД від 16.09.2014 року, прийшла до висновку про доцільність передачі приміщень чотирьох корпусів 5 клінічної лікарні у власність громади Сумського району.

    Постійна комісія Сумської обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, прав жінок та соціального захисту населення на своєму засіданні від 19.09.2014 року також підтримала висновок управління охорони здоров’я Сумської обласної державної адміністрації про передачу приміщення чотирьох корпусів п’ятої міської клінічної лікарні (чотириповерхового хірургічного корпусу, двоповерхового корпусу поліклініки, одноповерхового інфекційного корпусу, складських приміщень) та земельної ділянки площею 2,2 га у власність територіальній громаді Сумського району.

    Громади м.Суми та Сумського району завжди допомагали один одному.

    За останні 15 років на території Сумського району для жителів міста Суми для ведення особистого селянського господарства було виділено земельних ділянок загальною площею 157, 04 га.

    Для індивідуального житлового будівництва виділено 721 ділянку. На землях Садівської сільської ради побудовано багатоповерхові житлові будинки для мешканців м. Суми. Під житлову забудову видано більше 300 земельних ділянок для жителів м.Суми на території Косівщинської та Садівської сільських рад.

    Для ведення садівництва на території таких сільських, селищних рад, таких як: Великочернеччинська, Верхньосироватська, Могрицька, Нижньосировитська, Садівська, Севернинівська, Сульська, Токарівська, Низівська, Степанівська, Червоненська та інших виділено біля 16 тисяч земельних ділянок.

    По Кровненській сільській раді 51 ділянка надана для ведення ОСГ та ІЖБ  площею 10,25 га.

    По Нижньосироватській сільській раді виділено 562 ділянки для ведення ОСГ та ІЖБ.

    На території Сульської сільської ради виділено 82 ділянки під ОСГ та ІЖБ, надано 10 дозволів на ІЖБ.

    Варто зазначити,що на території Басівської сільської ради 84 жителі м.Суми мають паї загальною площею 520,8 га., а по Великочернеччинській сільській раді:

-        передана земельна ділянка для міського кладовища – 34,0864 га;

-        санаторій-профілакторій «Зоряний» обслуговує дітей м.Суми;

кінцева зупинка на Баранівці слугує для маршрутів міського значення, а розташована на землях Великочернеччинській сільській ради.

 

    На території Верхньосироваської сільської ради знаходяться такі важливі об’єкти, як:

-        ПАТ «Сумирибгосп» для ведення товарного риборозведення – 221.95 га;

-        Кар’єр ВАТ «Сумихімпром» - 2,3 га;

-        Кар’єр ТОВ «Сілікатобетон» – 15,9002 га;

-        Кар’єр ТОВ «Керамейя» - 24,4728 га ;

-        Кар’єр ТОВ «Спеціалізоване підприємство «Надра» - 3,2 га;

-        ТОВ «Стрілецька розвага» - 6,0 га;

-        Звалище ТВП м. Суми у балці Старий Яр – 6,3566 га (відпрацьований полігон ТВП);

-        Звалище Сумського заводу ГТВ в урочищі Войкове – 4,6 га

    По Токарівській сільській раді:

-        розробка піщаного кар’єру «Прогрес - Технологія»;

-        відведення під відвал фосфогіпсу ПАТ «Сумихімпром», 46,3 га;

-        виділяють місця для поховання.

    На території Стецьківської сільської ради знаходиться полігон ТПВ м. Суми.

    На території  Червоненської сільської ради розміщенні:

-        землі запасу – 77,534 га;

-        землі кооперативного гаражного будівництва – 1,84 га;

-        землі під с/г науково-дослідними установами (дослідна ділянка СНАУ) – 76,7528 га;

-        землі ДКП «Міськводоканал» - 0,4919га;

-        ДП «Ява» - 1,0354 га

-        ДВП «Центр - Сервіс» - 1,4574 га;

-        РПБ «Антей» - 0,33 га;

-        ВАТ «Укртелеком» - 0,0196;

-        ДП «Сумський агролісгосп» - 8,3 га.

    Так, Сумська районна рада відгукнулась на прохання Сумської міської ради і рішенням від 30.12.2011 року передала м.Суми земельних ділянок загальною площею 172,68 га.

 

    Враховуючи вищевказане, після тривалого обговорення комісіяз питань контролю за використанням об’єктів комунальної власності та приватизацією Сумської міської ради одноголосно погодила винести дане питання на розгляд сесії міської ради.

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ Приміщення для ЦРКЛ: свої чи орендовані?