А кошти на розвиток сільських територій - є!

     1 жовтня у Верхній Сироватці Сумського району Сумської області відбулися збори сільських та селищних голів Сумського та Краснопільського районів. Звітував про роботу Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад заступник голови – керівник виконавчої дирекції Вадим Івченко.

     Голова Сумської районної ради Володимир Балицький, голова Сумської райдержадміністрації Віктор Гримайло, голова обласного регіонального відділення Асоціації Надія Масалітіна, керівник Сумського районного відділення Юрій Харченко, очільник Краснопільського районного об’єднання Іван Перерва висловили пропозиції щодо децентралізації. У результаті кожна людина у своїй адміністративно-територіальній одиниці має отримати якісні послуги, а територія - розвиток інфраструктури. Село  - нове життя.

     Голова районної ради Володимир Балицький звернувся до сільських, селищних голів: «Я дуже хочу щоб ми з вами разом зберегли село. Маємо змінюватися таким чином, щоб зробити життя на селі комфортнішим, бо тут ми живемо, наші діти, онуки».

     Що основне потрібне для швидкого та повноцінного розвитку сільських територій – кошти. Де їх взяти? Кошти  вже є, тільки потрібно їх перенаправити, як то кажуть «перекласти з одного великого кошика до багатьох маленьких». Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад внесла пропозиції щодо бюджетної децентралізації влади. Домогтися, аби підприємство, яке працює на території тієї чи іншої сільської ради, було обов’язково зареєстровано на місцем розташування основних потужностей. Це збільшить бюджет місцевого осередку на досить вагому суму податку. Часто підприємства, що мають орендовані землі, ТСО, ферми, теплиці, елеваторні потужності тощо, зареєстровані за міс-цем знаходження офісу – найчастіше – у місті. І саме туди надходять відрахування від діяльності організації. Цю практику потрібно змінювати. Змінювати на урядовому рівні, вносячи зміни до законодавства.

     Введення єдиного сільськогосподарського податку (ЄСП). Цей податок об’єднує всі існуючі на сьогодні податки в один: фіксований сільськогосподарський податок (ФСП), плату за землю, плату за оренду землі. І додати туди со-ціальні угоди (сьогодні у 90% районів зараз платять кошти за соціальними угодами). Якщо об’єднати їх в один податок,  це приблизно буде 150-200 гривень по всій Україні в середньому з 1 га. Це МІЛЬЙОН додатково до місцевого бюджету! І не потрібно забирати у держави ці кошти. Просто спрямувати їх цілеспрямовано в село і обов’язково з відкриттям рахунку у банках з державною часткою установчого капіталу. Це – тільки дві складові збільшення фінансування сільських та селищних рад. І все це Асоціація лобіює перед урядом.

     - Я йду на вибори маючи напрацювання Асоціації за останні три роки, деякі з яких вже навіть пройшли перше читання. Залишилось тільки поставити ці законопроекти на голосування у Верховній Раді. І я вірю в те, що коли законопроекти, які  розробляла та погоджувала Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад і які я особисто лобіював по владним кабінетам, будуть голосуватись у Верховній Раді – не може бути іншого – вони будуть прийняті, - сказав Вадим Івченко, виступаючи перед сільськими та селищними головами Сумщини.

Ви тут: Головна сторінка НОВИНИ А кошти на розвиток сільських територій - є!